Мађарска, кривци за смрт 71 избеглице осуђени на по 25 година затвора

Припадници банде која се бавила кријумчарењем људима осуђени су у Мађарској на по 25 година затвора, јер су дозволили да се 71 особа, избеглице из Сирије, Ирака и Авганистана, међу којима су били и деца и жене, угуши у камиону 2015. године, пренела је агенција "Ројтерс".

Четворица кријумчара су камион са телима 59 мушкараца, осам жена и четворо деце оставили на ауто-путу поред места Парндорф, 26. августа 2015. године.

У Аустрији и широм Европе ова трагедија је потресла јавност, а поједини политичари говорили су чак и о масовном убиству, тражећи да се појача борба против кријумчара људи.

Према резултатима истраге, хладњача од 7,5 тона је кренула из Будимпеште, а дан након тога остављења у зауставној траци на ауто-путу А-4 код аустријског места Парндорф.

У камиону, који су кријумчари користили за пребацивање илегалаца, који је после пријаве контролисан након дужег стајања у зауставној траци аутопута код места Парндорф, утврђено је да су се избеглиц угушиле још током вожње.

Трагови у унутрашњости камиона показали су да су жртве очајнички покушавале да се избаве, да отворе врата камиона, али им то није успело. Тако је у кабини, на страни сувозача пронађена рупа коју су избеглице направиле у покушају да се спасу из камиона.

Мађарска полиција ухапсила је веома брзо прве осумњичене, а суђење оптуженима (10 Бугара, Авганистанац и Либанац) почело је прошле године у јуну у мађарском граду Кечкемету, јер су власти утврдиле да су мигранти умрли у Мађарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво