Курц: Фокус председавања на заштити спољних граница ЕУ

Велики циљ за време председавања Аустрије ЕУ је да стабилност, безбедност и благостање буду и у будућности нешто што се подразумева у Унији, истакао је пред аустријским парламентом канцелар Себастијан Курц, представљајући приоритете званичног Беча.

Себастијан Курц је, обраћајући се посланицима, истакао да је заштита спољних граница ЕУ јако важна, због чега ће јасан фокус бити на томе.

Курц је рекао да је за унутрашњу безбедност неопходно знати ко може да имигрира, а ко не, и да је битно да владе одлучују ко може да дође у Европу, а не кријумчари.

Планирани Самит ЕУ у Салцбургу у септембру биће у знаку борбе против илегалне миграције, најавио је Курц додајући да је важно да се на том скупу договори јачање Фронтекса, како персонално, тако и кроз проширење мандата у правцу активне борбе против кријумчара и сарадње са трећим државама.

"Морамо све учинити да останемо конкурентни", поручио је канцелар додајући да је неопходно обезбедити благостање у ЕУ.

Курц је рекао да се ради о изградњи дигиталне инфраструктуре, употпуњавању заједничког тржишта, као и увођењу могућности за опорезивање "интернет гиганата".

Поред тога важно је, како је рекао, инвестирати у истраживање и развој.

Даље је рекао да ће трећи приоритет бити фокус на суседству, јер само ако у суседству постоји стабилност и безбедност – то је могуће и у ЕУ.

Шефица аустрисјке дипломатије Карин Кнајсел, како је најавио, посветиће се приоритету даљег приближавања Западног Балкана ЕУ.

"Наш је задатак да тај регион што је могуће боље помогнемо у приближавању Унији", сматра Курц.

На крају је позвао све странке на сарадњу током полугодишњег председавања ЕУ.

"Важно је да у овој години вучемо на једној страни конопца, независно од партијске припадности, на добробит Аустрије и ЕУ", закључио је Курц.

број коментара 0 пошаљи коментар