Борисов одбио да се састане са Ивановом у Софији

Премијер Бугарске Бојко Борисов одбио је сусрет са македонским председником Ђорђем Ивановом, који је планиран за сутра, због односа шефа македонске државе према договореном споразуму о новом имену те бивше југословенске републике.

Председник Ђорђе Иванов савршено добро зна да Бугарска највише жели да се Македонија придружи ЕУ и НАТО-у и да доживи просперитет, рекао је Борисов у једној од многобројних данашњих изјава, након што је одлучио да одбије да разговара са македонским председником.

Додао је да се према Иванову увек понашао са великим поштовањем, али да сада не жели да се меша у рад македонских институција када је реч о спору са Грчком.

Борисов је додао да је овај спор блокирао Македонију деценијама.

Сусрет Ђорђа Иванова са Бојком Борисовом био је део званичног програма посете македонског председника Софији.

Бугарски портал 24 сата је навео да је Борисов наводно наложио и министарки иностраних послова Бугарске, Екатерини Захаријевој, да такође не прихвати сусрет са Ивановом.

Подсећа се да је посета заменице премијера и министарке Захаријеве Скопљу планирана за 15. и 16. јун.

На питање да ли ће доћи до сусрета Борисова и Захаријеве са Ивановом, из Министарства спољних послова у Софији је саопштено:

"Наш став је принципијелан и јасан, као и целе међународне заједнице. Интеграција у ЕУ и НАТО је кључна за будући развој наше суседне државе, и то не треба доводити у питање."

Према програму посете било је планирано да се са премијером и министром иностраних послова, разговара и о споразуму о спору са Грчком око имена.

Иванов: Заклео сам се да ће поштовати Устав

Ђорђе Иванов је на конференцији за новинаре након разговора са бугарским колегом Руменом Радевом рекао да је Борисов одабрао страну, а да није схватио главни циљ свог председавања Унијом.

Македонски председник оценио је да су бугарски новинари пали под утицај страних фактора и дела бугарске власти када су за њега рекли да својим одлукама дестабилизује Македонију.

"То су спекулације. Ја не дестабилизујем Македонију и не прихватам такве квалификације. Ја нисам препрека стабилности региона. Знам ко је одговоран за стање у Македонији, знам ко угрожава њену будућност, знам коме смета право просперитета једне нације. Дакле, будите умерени у својим квалификацијама и не подлежите страним утицајима", рекао је Иванов.

Иванов је нагласио да се заклео да ће поштовати Устав.

"Не могу прихватити чин који је у супротности са законима и уставом Македоније. Так споразум је лични чин, по мом мишљењу, премијера који притом није узео у обзир све последице једног таквог споразума", рекао је Иванов.

Истакао је да постигнути договор Ципраса и Заева о новом имену Македоније не затвара спор који траје дуже од четврт века, већ да напротив отвара многа друга питања, стварајући, како је рекао, велику неизвесност и несигурност за Македонију и за регион.

Иванов је објаснио да је први пут упознат са документом у његовом кабинету и да ниједног тренутка није био укључен у договор.

Он је изјавио да је Борисов преузео одговорност за одбијање сусрета и додао да бугарски премијер не разуме шта је главни циљ ЕУ.

"Премијер Бојко Борисов је преузео одговорност због одбијања да се састане са мном, али он не разуме главни циљ ЕУ", рекао је Иванов након сусрета са бугарским председником Руменом Радевим.

Радев је рекао да Бугарска треба да разговара не само са владом, већ и са председником државе, парламентом и представницима опозиције у Македонији.

Иванов је јуче одбио да прихвати договорени споразум са Грчком, према којем би се, између осталог, та бивша југословенска република убудуће звала Република Северна Македонија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво