Добацивања посланици у парламенту Аустрије: Ниси у Босни!

Аустријски парламент тренутно се бави ксенофобичним и сексистичким нападима на посланицу "Листе Пилц" Алму Задић, што је била једна од главних тема данашње седнице.

Алми Задић је, док је била за говорницом и обраћала се на ванредној седници посвећеној афери око Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма (БВТ), један посланик довикао "Ниси у Босни", а други "Алма, код мене си безбедна".

Најпре је добацивање "Ниси у Босни. Не мешајте то" приписивано посланику Слободарске партије (ФПО) Вернерну Нојбауру, који је то одбацио, а увидом у протокол седнице, установило се да му је тај испад грешком приписан, пошто је те речи изрекао посланик Народне партије (ОВП) Јохан Редлер.

Задићева, која је пореклом из Босне и Херцеговине, одговорила је на седници да не види какве везе има Босна са БВТ.

"То је безобразлук и није први пут да се моје порекло користи у дебати. То нема никакве везе са БВТ, а и није у сагласности са достојанством парламента", рекла је Задићева.

Редлер, када се установило да је он био тај који је добацивао Задићевој у вези са њеним пореклом, поручио је да се није радило о увреди, и да он има "много позитивних искустава са Босном".

Рекао је да је потпуно у реду што је рекао јер је Босна несигурна земља са корупцијом и другим проблемима, не као Аустрија.

"Моја изјава није ксенофобична. Као прво ја сам члан групе пријатељства са Босном, као друго у мојој општини Бад Ерлах омогућио сам уточиште 20 босанских породица 1994... Имам породицу у Босни о којој се бринем, опремио сам болницу и станицу Црвеног крста у тој земљи", објаснио је Редлер.

Истакао је да није могао да слуша да неко приказује Аустрију као несигурну земљу, те да иде предалеко када неко ко је из Босне, ко познаје страхоте рата, и како изгледа несигурна земља, Аустрију карактерише несигурном".

Још једно добацивање посланици Задић изазвало је исту дебату.

Посланик ФПО Волфганг Цангер, на оптужбе посланице "Листе Пилц" да се не осећа сигурно због рада министра унитрашњих послова Херберта Кикла, поручио је посланици "Алма, код мене си безбедна".

Задићева је оценила да је то добацивање било сексистичко и да га треба осудити.

Шеф посланичког клуба "Листе Пилц" Бруно Росман осудио је ове испаде посланика владајућих партија и оценио да су "сексистички и расистички", те је затражио извињење.

Друга председница аустријског парламента Дорис Бурес критиковала је још током седнице начин којим се води дебата. Она је рекла да се све више нарушава достојанство парламента.

Према протоколу седнице, више од 30 пута је било добацивања од стране посланика током говора Задићеве.

Председник парламента Волфганг Соботка поручио је да се јасно дистанцира од таквих добацивања и најавио да ће на идућој седници тематизовати овакво понашање посланика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво