Скопље – протест против новог имена Македоније, полетеле флаше и шок-бомбе

Чланови неколико удружења и навијачи ФК Вардар протестовали су у центру Скопља против договора о новом имену Македоније. Флаше, шок-бомбе и један молотовљев коктел бачени према полицајцима који су чували здање Собрања.

Окупљени грађани блокирали су Булевар 11. октобар, а за саобраћај су биле затворене и околне улице, док су парламент штитиле јаке полицијске снаге, јавила је агенција МИА.

Како је пренео портал Плусинфо, током протеста ка полицији је полетео молотовљев коктел који се није запалио, као и више флаша, а одјекивале су и шок-бомбе.

Демонстранти, који захтевају оставку кабинета Зрана Заева, бацали су и друге предмете у правцу полиције, гореле су навијачке бакље, скандирало се "Македонија, Македонија", "Једно име које имамо" и узвикиване су увредљиве поруке против владе Зорана Заева.

Једном учеснику протеста је позлило, па је одвезен колима Хитне помоћи.

Скуп су организовали Свемакедонски национални савет - Македонијум и Хришћанско братство. 

Страсо Олумчев, председник Свемакедонског националног савета рекао је да су се демонстранти окупили спонтано и да је митинг израз побуне за оно што се догодило у уторак. 

Нагласио је да право на одлуку о националним питањима има само македонски народ и нико други.

Македонски председник Ђорђе Иванов поручио је да неће подржати нити ставити свој потпис на нови договор о имену Македоније, који су постигли македонски и грчки премијер, Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Заев и Ципрас постигли су договор, према којем ће се та бивша југословенска република убудуће звати Република Северна Македонија и то име би требало да се користи за све намене.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво