Штрбац: Неизвесно је колико ће трајати процес по жалби Васиљковића

Хрватски Врховни суд завршио је јавни део седнице по жалби Драгана Васиљковића, познатог као Капетан Драган, на првостепену пресуду од 15 година затвора, током којег се он обратио путем видео-линка, а у наставку је уследио затворени део за јавност, након којег ће судско веће донети одлуку, рекао је директор "Веритаса" Саво Штрбац.

"Судија известилац је говорио нешто више од два сата, а након паузе одбрана је износила детаље из жалбе и онда је путем видео-линка из Сплита био укључен Капетан Драган који је говорио 10 до 15 минута", рекао је Штрбац.

Он је навео да није могуће рећи колико ће потрајати затворени део седнице - до краја радног дана или ће се продужити и сутра, а најкасније два до три дана, зависно од тога колико брзо ће се судије усагласити у одлукама.

Штрбац каже да ће одлука суда странкама бити достављена преко првостепеног Жупанијског суда у Сплиту, а да су могуће опције да суд потврди првостепену пресуду, да је преиначи или укине.

"Ми из одбране и даље очекујемо да ће пресуда бити укинута и предмет враћен првостепеном суду на поновно суђење и одлучивање", рекао је Штрбац.

Он је нагласио да ће, у случају да предмет врати на поновно суђење, суд морати да одлучи хоће ли продужити или укинути притвор.

Према његовим речима, за очекивати је да притвор буде укинут, јер је Капетан Драган провео у притвору скоро 12 година, што је три четвртине казне, односно много више од две трећине колико је неопходно да би се испунио принцип размерности.

"Према досадашњој пракси хрватског Врховног суда коју смо пратили у 'Веритасу', сада већ две до три деценије од завршетка ратова у сличним случајевима су притвор укидали чак и када је у притвору проведено мање година у односу на изречену казну, него што је случај Капетана Драгана", рекао је Штрбац Срни, преноси РТРС.

Суд у Сплиту осудио је Капетана Драгана у септембру 2017. неправоснажно на 15 године затвора, након што га је прогласио кривим за злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

У завршним речима Капетан Драган је одбацио било какву кривицу за оно што му је стављено на терет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво