Хрватска председница опет критиковала премијера

Отворени сукоб у државном врху Хрватске настављен је и данас, када је председница Колинда Грабар Китаровић, према оцени хрватских медија, најжешће до сада критиковала владу и премијера Андреја Пленковића, оценивши да нема ни помака ни реформи, а премијер, како је рекла, не прихвата критику. Пленковић на критике одговара истичући да је хиљаду посто сигуран да његова влада земљу води у правом смеру, као и да га критике шефице хрватске државе уопште нису дотакле.

Колинда Грабар Китаровић је то поручила на Дану привредника у Хрватском удружењу послодаваца, док је Пленковић слушао седећи у првом реду.

Грабар Китаровићева је констатовала да, након три и по године мандата, упркос порукама које је упућивала о стању хрватске привреде, мора да закључи да "расправе с оваквих догађаја по правилу не падају на плодно тло".

Она је рекла да поздравља све што је влада до сада учинила, али је додала да све то не мења главне показатеље хрватске привреде као што је привредни раст у односу на упоредиве државе, најслабијег учешћа извоза у БДП-у у односу на упоредиве државе, последња места на лествицама показатеља о пословању, релативно низак квалитет људског потенцијала у оквиру ЕУ, високи ниво исељавања, готово најнижа улагања у истраживања и развој на нивоу ЕУ.

Хрватска председница је прозвала владу због несистемског приступања проблемима и лоших одлука, али и због недовољне заинтересованости за горуће и стратешке проблеме.

"Брине ниво негирања проблема, прозива се због песимизма оних које упућују на проблем, грађани се ућуткују или игноришу", рекла је Грабар Китаровићева.

Дотакла се и Пленковићевог одбијања да одржи заједничку седницу владе на тему демографије и додала: "Грађани су људи којима морамо служити и они су увек важнији од нас. Народу се не говори да није у праву јер они су ту да суде о нама, а нисмо ми ту да судимо о њима."

Како је пренео портал Индекс, Пленковић је говорио пре председнице и покушао је, како се наводи, да оправда рад владе хвалећи се достигнућима.

Пленковић: Нису ме дотакле критике председнице

Хрватски премијер Андреј Пленковић, чији је кабинет па и њега лично оштро критиковала председница Колиндa Грабар Китаровић, изјавио је након тога да је то њено демократско право, да је хиљаду посто сигуран да његова влада земљу води у правом смеру, те да га критике шефице хрватске државе уопште нису дотакле.

Грабар Китаровићева је током обраћања у Хрватском удружењу послодаваца поводом Дана привредника, још једном жестоко критиковала владу због изостанка реформи, пропуштених идеалних година, несистематичности, тактизирања, популизма и политичког клијентелизма.

Пленковић каже да није стекaо утисак да су критике биле упућене њему лично.

"Нисам ја то тако видео. Ако је неко пелцован од популизма, онда сам то ја. Не знам што је мислила. То питајте њу", одговорио је Пленковић на питање новинара да ли је критику председнице доживео лично.

Критике председнице нису му, тврди, засметале, јер "живимо у демократском друштву у којем свако има право да доприноси својим ставом, па и председница".

Истакнуо је да Хрватска има владу која је, што се тиче компетенција, врло снажна, а што се тиче смера земље – хиљаду посто је уверен да је влада води у правом смеру.

С тим у вези је поновио да је влада у протеклих двадесетак месеци направила низ добрих потеза, од порезног растерећења до стварања бољег пословног оквира и климе, привредног раста, веће запослености до спречавања тоталне привредне катастрофе због пропасти "Агрокора" доношењем Закона о ванредној управи.

"То је оно што ради влада и што ћемо наставити. Ко хоће да износи своје ставове, има право, укључујући и председницу", рекао је премијер.

Истакао је да осигурава политичку стабилност те да све што ради гура друштво напред – у срце европског пројекта, тешњу интеграцију према већим платама и квалитетнијем животу хрватских грађана.

На критике због заостајања Хрватске за земљама средње и источне Европе објаснио је да земља, како је рекао, носи "својеврсни кофер из деведесетих", а сада настоји убрзано да надомести тај раскорак, пренела је Хина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво