Преговори Скопља и Атине, без детаља о разговору Заева и Ципраса

Македонски и грчки премијери, Зоран Заев и Алексис Ципрас телефонски разговарали о напретку преговора о будућем имену Македоније, јавља Катимерини. За уторак најављен још један овакав разговор, након чега би могло бити јасније да ли су две државе заиста на корак од решавања питања које већ 27 оптерећује односе две државе.

Готово сат времена трајао је телефонски разговор премијера Македоније и Грчке, Зорана Заева и Алексиса Ципраса посвећен напретку који су две стране постигле током преговора о будућем имену Македоније, јављају грчки Катимерини и македонски Плусинфо.

Иако је овај разговор најављиван као кључни, за сада нису објављени додатни детаљи о садржају дијалога два премијера, али је саопштено да ће Заев и Ципрас у уторак наставити дијалог. 

Разговор између двојице премијера уследио је после десетодневног "ћорсокака" у који су преговори запали након што је објављено да су стране на корак од договора око будућег имена Македоније. 

"У току су последњи напори да се приближе ставови и када се то деси, заједнички ћемо саопштити срећну вест грађанима Републике Македоније и грађанима Републике Грчке", рекао је раније у понедељак Заев, који би током дана требало да отпутује у Немачку.

Заев, међутим, није желео да коментарише наводе да ће, уколико се усагласе Скопље и Атина, убудуће бити употребљавано име "Република Северна Македонија".

Скопље и Атина се надају да би проблем који већ више од четврт века потреса односе две државе могао бити решен до лета, чиме би била уклоњена највећа препрека за улазак Македоније у НАТО.

Атмосфера је, међутим, узаврела на обе стране, па су у Македонији, али и у Грчкој одржани протести против могућег споразума, а почетком седмице Коцијас је добио коверту у којој се налазио метак.

Уједињене нације већ 27 година покушавају да пронађу компромисно решење око назива Македоније. Атина не признаје назив "Република Македонија" и тврди да је то име северне грчке провинције и то од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Због спора са Грчком, Македонија је после проглашења независности, 1991. године, примљена у УН под привременим називом Бивша Југословенска Република Македонија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво