Два нова услова Грчке одлажу споразум о имену?

Функционер најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, који је раније рекао да би до сусрета премијера Грчке и Македоније у вези са именом Македоније могло доћи данас или сутра у Преспи, сада тврди да би све, ипак, могло бити заустављено, након што је званична Атина северном суседу испоставила још два услова за постизање споразума. Можда ће Скопље звати Атину и надам се да ће бити врло скоро, рекао је Зоран Заев.

Антонио Милошоски је, наиме, раније данас први изашао са информацијама да ће се премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, данас или сутра састати у Преспи.

Сада, пак, каже да је званична Атина касно синоћ доставила два нова услова за "пакет".

Милошоски је на Фејсбук профилу написао да се први услов тиче језика, а други пријема у чланство НАТО-а тек пошто буде одржан референдум о новом имену и усвојене уставне промене.

Македонска влада је данас одбила да коментарише ове информације, које, како су рекли, немају званични карактер.

Македонски премијер Зоран Заев каже да је још увек оптимиста да би вишегодишњи спор са Грчком око имена могао ускоро да буде решен. 

Заев је на питање новинара када ће се догодити најављени телефонски разговор са грчким премијером Алексисом Ципрасом, рекао да тачан датум остаје непознат. 

"Можда ће Скопље звати Атину и надам се да ће бити врло скоро", рекао је он, преноси МИА.
Према његовим речима, самити НАТО и ЕУ у наредних месец дана треба да послуже као крајњи рок за даљи напредак у разговорима са Атином. 

Иначе, на Фејсбук објаву Милошоског, који је био министар спољних послова у влади Николе Груевског, реаговала је само опозициона грчка Нова демократија захтевом шефу дипломатије Никосу Коцијасу да објасни како је могуће да бивши македонски министар има информације у вези са споразумом, а да они о томе нису обавештени.

Нова демократија страхује, како се наводи, да Ципрас и Коцијас намеравају да доведу грађане Грчке пред свршен чин.

"Поново упозоравамо премијера да не поседује политички легитимитет да одлучује у име државе и да преузима личну одговорност за одлуке које би могле лоше да утичу на интересе Грчке", саопштено је из те опозиционе странке.

У међувремену, након јучерашњих масовних протеста у 24 грчка града, нови су најављени за 8. јул у Атини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи