Коцијас: Време је за велико "да" или велико "не"

Република Северна Македонија, Република Горња Македонија и Република Нова Македонија, три су нова имена за ту бившу југословенску републику, и још увек су на столу, потврдио је грчки министар спољних послова Никос Коцијас, који каже да решење очекује у наредним данима.

Никос Коцијас је у интервјуу за државну телевизију ЕРТ рекао да је телефонски разговор премијера две државе, Алексиса Ципраса и Зорана Заева, одложен због проблема са којима се суочава влада у Скопљу.

Истиче, да се нада да ће за неколико дана, те тешкоће бити превазиђене.

"Сада је време да кажемо велико 'да' или велико 'не'. Договор није трка од 100 метара, постоје пукотине и падови и морамо имати стрпљење. Али, док нема потписа за споразум, ништа није учињено ", рекао је Коцијас.

Према његовим речима, споразум је добар компромис према којем обе стране добијају.

Коцијас није желео да коментарише информације о томе да је договорено име Северна Македонија и рекао је да ће име које ће се договорити објавити два премијера.

Рекао је, међутим, да је предлог "Вардарска Македонија" одбила македонска влада јер их, како је рекао, подсећа на време окупације.

Говорећи о могућим именима, Коцијас је рекао да је "Атина предложила Скопљу да предложи нова имена ако не прихвати било који од предлог посредника УН у тим преговорима – Метју Нимица".

Такође  је одговорио на критике опозиције, рекавши да су претходне грчке владе усвојиле решења, као што је Република Македонија-Скопље, као двоструку формулу, без потребе за општом употребом, односно "ерга омнес".

"Наш национални интерес је решити питање имена с нашим суседима, а то је циљ наше активне спољне политике", рекао је Коцијас, пренели су грчки и македонски медији.

"Признање Скопљу за враћање цркве својој традицији"

Кометаришући преименовање непризнате Македонске православне цркве у Охридску архиепископију, шеф грчке диплоамтије сматра да тај чин треба поздравити.

Коцијас је рекао да треба одати признање за храброст људима у Скопљу, који мисле да црква треба да се врати својој традицији, која не провоцира питање постојања положаја Грчке православне цркве.

Рекао је да преговори између Македонске охридске архиепископије и Васељенске патријаршије трају годину дана.

Коцијас каже да Васељенска патријаршија разговара о признању Македонске православне цркве као Охридске архиепископије и додао да то није питање које се тиче Синода Грчке православне цркве, те да би било боље и да се у то не мешају.

"Као грађани, наравно, могу ако их се то тиче, али као институција то није њихово питање", рекао је Коцијас, пренели су македонски медији.

Објаснио је да када је ГПЦ одлучила да подржи протесте против новог имена Македоније раније ове године, Свети Синод је знао да су преговори у току између цркве у Скопљу и Васељенске патријаршије и морали су то да поштују.

"Црква у Скопљу је питање Васељенске патријршије и није тема Грчке цркве. Боље би било да се у то не мешају, а још боље би било ако би подржала ово решење", закључио је Коцијас.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво