Протест у Тирани против владе Едија Раме, повређени полицајци

Више хиљада представника опозиције и њихових симпатизера окупило се на протесту у Тирани се циљем рушења актуелне владе премијера Едија Раме. У покушају да задрже демонстранте ван зграда владе, повређено је 11 полицајаца.

Током антивладиних протеста у Тирани, хиљаде присталица опозиције позвало је на оставку актуелног премијера Албаније Едија Раме уз повике "Рамо, одлази", а он се на Фејсбуку "захвалио демократама који се противе актуелној влади, али су одбили позив да учествују на протесту".

Учесници протеста шетали су кроз главни булевар у Тирани машући заставама Албаније и Европске уније, а неки су, преноси АП, бацали камење на зграду Раминог кабинета и Министарства унутрашњих послова.

На транспарентима које су носили исписани су захтеви за оставку Раме и министра унутрашњих послова Фатмира Џафаја који су, како се тврди, омогућили да земљом владају криминал и корупција, који су опустошили земљу. 

"Албанци протестују против повезаности владе са организованим криминалом и кријумчарењима, што подрива будућост Албаније, а сада и напоре у евроинтеграцијама", изјавио је за АП лидер Демократске странке Албаније Љуљзим Баша.

Баша, који је повео овај протест и једини који је на њему говорио, проценио је да је овом догађају присуствовало "стотине хиљада" људи.

Полиција није саопштила колико је људи учествовало, а протест је завршен након два сата.

Према речима шефа албанске полиције Ардија Вељијуа, у покушају да задрже демонстранте ван зграда владе, повређено је 11 полицајаца.

Неки демонстранти су срушили ограду Министарства унутрашњих послова и покушали да пробију полицијски кордон, а конзервативна опозициона Демократска странка је објавила слику главног уредника њиховог листа који је наводно повређен у сукобу са полицијом, наводи агенција.

У протесту су учествовали и десничарски лидер Саљи Бериша, као и лидери више других десничарских партија у Албанији.

По завршетку протеста опозиције у Тирани, премијер Албаније Рама који се тренутно налази у абанском граду Берату, огласио се на Фејсбуку.

"Хвала свим демократама који не одобравају актуелну владу, али су одбили позив да учествују на протесту, који звучи смешно и невернички за сваког Албанца који не прихвата да науди својој земљи због скривених интереса", поручио је Рама на Фејсбуку, преноси албанска национална агенција АТА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се