Француска и Холандија против отварања преговора са Скопљем

Већ извесно време Бриселом кружи "нон пејпер" о неслагању неких држава, пре свега Француске и Холандије, да Македонија у јуну добије датум за отпочињање преговора о прикључењу Еврпској унији, чак и ако се дијалог са Грчком у вези са именом позитивно оконча до почетка самита лидера ЕУ.

У поменутом документу, пишу македонски медији, пише да преговоре са Македонијом и Албанијом о прикључењу ЕУ треба одложити за пролеће идуће године.

Наводи се, између осталог, да БЈРМ, упркос напретка у стварању позитивне атмосфере у тој земљи, званично Скопље ипак није показало јасан и значајан напредак у спровођењу хитних реформских приоритета.

Скопљу се замера то што је имплементација нове реформе правосуђа "тек започела" и захтева дугорочни напредак и континуирану промену понашања.

Потребни су, додај се, додатни напори како би се обезбедило запошљавање засновано на заслугама и деполитизацији јавне управе.

Наглашава се да је неопходна интензивнија борба против корупције и организованог криминала, која до сада није дала очекиване резултате, упркос установљеног правног и институционалног оквира.

Оцењује се да је корупција распрострањена у многим областима и наставља да буде озбиљан проблем, док је институционални капацитет да се ефикасно носи са корупцијом показао структурне и оперативне недостатке, међу којима је и политичко мешање.

"Пре наредних европских избора, морамо размислити о стратешкој агенди за нови период који ће започети у пролеће 2019. године и учинити јаснијим шта 27 земаља чланица жели за нову ЕУ. У том контексту верујемо да услови за отварање преговора о придруживању са Албанијом и БЈРМ нису испуњени", наводи се у поменутом документу.

Скептици у погледу добијања датума у јуну за отпочињања преговора о прикључењу Македоније ЕУ су Француска и Холандија.

Македонски медији преносе да влада потврђује да у ЕУ постоји дебата о спремности Брисела за ново проширење, али да је већина држава чланица за то да званично Скопље добије датум за почетак преговора у јуну.

Из македонске владе кажу да су у земљи начињене суштинске промене и да је Македонија на добром путу.

"Све државе чланице ЕУ верују да би Македонија требало да настави на овом путу и да интензивира напредак. А доказ је последња процена Европске комисије која је Македонију рангирала међу најбоље у региону Западног Балкана када је о испуњењу услова за прикључење реч", наводе македонски меедији, који подсећају да је влада уверена да ће Македонија постати чланица НАТО, одмах по окончану спора са Грчком о имену, те да ће брже и одлучније отворити врата ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво