Скопље и Атина поново без договора, Нимиц оптимиста

Министри спољних послова Грчке и Македоније, Димитрис Коцијас и Никола Димитров, ни после два дана преговора у седишту Уједињених нација у Њујорку нису успели да се договоре око 27 година дугог спора о имену Македоније. Изостанак договора потврдио је посредник УН, Метју Нимиц. Следећа рунда разговора у Бриселу.

Оптимизам грчких и македонских дипломата да би шефови дипломатија две земље, Димитрис Коцијас и Никола Димитров, могли у Њујорку постићи договор о имену Македоније и на тај начин отворити врата македонским интеграцијама у НАТО и ЕУ, показао се неоснован, јер су дводневни преговори остали без резултата.

"Немамо договор. Две стране настављају преговоре. На добром смо путу. Двојица министара ће у Бриселу наставити дијалог", рекао је после разговора Метју Нимиц, који у име УН већ 21 годину посредује у решавању овог спора.

Нимиц је, као и много пута раније, рекао да очекује да ће две стране пронаћи решење проблема.

"Преговори су значајно интензивирани. Као што сам рекао, две стране имају чврсте ставове јер су у питању национални интереси. Две стране препознају важност постизања решења и одлучне су да до тога дође", рекао је Нимиц.

Коцијас и Димитров су, током два дана преговора у седишту УН, више од десет часова покушавали да пронађу обострано прихватљиву формулацију за будуће име Македоније, надајући се да би могли да искористе моментум настао после македонског предлога "Република Илинденска Македонија".

Двојица министара, после ове рунде преговора, нису коментарисали ток дијалога.

Тај предлог није наишао на претерано одушевљење опозиције у Атини, док су власт и опозиција у Македонији били прилично уздржани надајући се да би прихватање овог имена могло убрзати македонске евроатлантске интеграције.

Скопље и Атина се надају да би проблем који већ више од четврт века потреса односе две државе могао бити решен до лета, чиме би била уклоњена највећа препрека за улазак Македоније у НАТО.

Атмосфера је, међутим, узаврела на обе стране, па су у Македонији али и у Грчкој одржани протести против могућег споразума, а почетком седмице Коцијас је добио коверту у којој се налазио метак.

Уједињене нације већ 27 година покушавају да пронађу компромисно решење око назива Македоније. Атина не признаје назив "Република Македонија" и тврди да је то име северне грчке провинције и то од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Због спора са Грчком, Македонија је после проглашења независности, 1991. године, примљена у УН под привременим називом Бивша Југословенска Република Македонија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара