Ципрас: Име за Македонију са одредницом била би победа за нас

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да би договор о називу са географском одредницом "испред имена Македонија" представљао "велику победу" за грчку страну.

Алексис Ципрас је рекао да су преговори Атине и Скопља уз посредовање Уједињених нација "кључни" и "осетљиви".

"Направљени су кораци и идемо напред у одбрани националне позиције", рекао је Ципрас одговарајући на питање о напретку у преговорима који су поново застали након краткотрајног сигнала да је дошло до помака прошле недеље.

Одбацујући критике о томе како влада води преговоре, Ципрас је рекао да је циљ "да се нешто узме назад, а не да се нешто да", нешто што су последњих 70 година предали други, преноси Катимерини.

"Више од 70 година наши северни суседи су имали државу у оквиру бивше југословенске федерације и као аутономна држава по имену Македонија. Носе име које, у одсуству неке друге одреднице, упућује на антички грчки свет и богато културно наслеђе грчке Македоније. То покушавамо да вратимо. Није лако", рекао је Ципрас.

Због тога би, како је додао, "обезбеђивање да се испред имена Македонија нађе нека одредница представљало велику победу".

Министри спољних послова Грчке и Македоније данас настављају разговоре иза затворених врата у седишту УН у Њујорку, уз присуство специјалног изасланика УН Метјуа Нимица, о имену бивше југословенске републике.

Дводневни састанак би могао бити последња шанса да Скопље и Атина постигну споразум о имену Македоније, после неуспеха са предлогом о "Илинденској Македонији" и да се стране врате на пет предлога које је предложио Метју Нимиц", објавио је недавно грчки дневник То Вима.

Како лист наводи, домирају два предлога – "Нова Македонија" и "Горња Македонија" па ће се вероватно, како закључује, преговори водити у вези са тим сценаријима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи