Коцијас и Димитров с Нимицом шест сати иза затворених врата

Министри спољних послова Грчке и Македоније данас су, уз присуство специјалног изасланика УН Метјуа Нимица, шест сати разговарали иза затворених врата у седишту УН у Њујорку о имену бивше југословенске републике.

Разговори ће, како је саопштило македонско Министарство спољних послова, бити настављени сутра у преподневним сатима по локалном времену.

Очекује се да ће после другог дана разговора неко од учесника, или чак сви, дати изјаву.

Уочи нове рунде разговора о имену, Никола Димитров и Никос Коцијас су се састали и са генералним секретаром УН, Антонијом Гутересом, преноси МИА.

Дводневни састанак би могао бити последња шанса да Скопље и Атина постигну споразум о имену Македоније, оцењује грчки дневник То Вима.

"Овај састанак је веома важан и могао би да има кључну улогу у преговорима. Вероватно би могао да пружи последњу прилику да се постигне напредак после неуспеха са предлогом о "Илинденској Македонији" и да се стране врате на пет предлога које је предложио Метју Нимиц", објавио је недавно грчки лист.

Како То Вима наводи, домирају два предлога – "Нова Македонија" и "Горња Македонија" па ће се вероватно, како закључује, преговори водити у вези са тим сценаријима.

Коцијас се, уочи састанка са Димитровим и Нимицом, састао са америчким државним секретаром Мајком Помпеом.

После састанка са Помпеом, Коцијас је изјавио да је за Грчку прихватљиво решење које је предложио посредник у преговорима Нимиц, а то је Република Македонија (Скопље).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво