Додик сутра са Путином

Председник Републике Српске, који учествује у раду Међународног економског форума у Санкт Петербургу, изјавио је да ће настојати да ојача заинтересованост руских инвеститора за улагања у Српску и најавио да ће се састати и са губернатором Георгијем Полтавченком.

Председник Српске рекао је да је форум, којем присуствује 12. пут, прилика да се сретне са важним људима из сфере привреде, банкарства и политике.

"Драго ми је да ћу се и овом приликом састати са председником Путином, према његовом званичном протоколу, у петак послеподне, при чему ћемо наставити разговоре о нашој сарадњи. Упознаћу га о актуелној ситуацији и захвалити за разумевање и подршку Дејтонском споразуму", нагласио је Додик, пренела је РТРС позивајући се на Срну.

Додик је истакао да ће председнику Руске Федерације пренети опредељење Српске о војној неутралности, при чему ће истаћи релевантну Одлуку Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности која подразумева да за њу ниједан војни савез није прихватљив. 

"Разговараћемо и о регионалној ситуацији и неким глобалним питањима. С обзиром на то да је Русија један од најважнијих светских играча на међународној сцени, веома је важно чути Путинове оцене о многим питањима из савременог света који је у доста несређеном стању", поричио је Додик.

Председник Српске навео је да би на састанку требало да буде речи и о могућности проширења сарадње, те да ће поновити став Републике Српске о неприхватању да се Русији уведу санкције, без обзира што је други део БиХ, под притиском Запада, то хтео.

Додик је најавио да ће са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком разговарати о конкретним пројектима, те подсетио да је раније разговарано о пројектима из области здравства и културе.

Пленарну седницу Међународног економског форума отвориће председник Русије Владимир Путин, заједно са француским колегом Емануелом Макроном и јапанским премијером Шинзом Абеом.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво