Никола Груевски осуђен на две године затвора, протест испред суда

Суд у Скопљу осудио је бившег македонског премијера Николу Груевског на две године затвора због неправилности приликом куповине блиндираног возила за потребе владе. Другооптужени Ђоко Поповски осуђен на шест година и шест месеци затвора. Одбрана најавила жалбу. Протест испред зграде суда.

Бивши македонски премијер Никола Груевски осуђен је на две године затвора због неправилности приликом набавке блиндираног "мерцедеса" вредног 600.000 евра, јављају македонски медији.

"Сви носиоци јавних функција траба да знају за принцип одговорности, а грађани морају да знају како се троше њихове паре. Нико не сме да омаловажава грађане на начин на који је то учинио Груевски", рекла је судија Добрила Кацарска, преноси портал Призма

Случај "Тенк", како су Македонци назвали овај случај, први је од пет поступака које македонско правосуђе води против некадашњег премијера и бившег лидера ВМРО-ДПМНЕ.

Осим Груевског, осуђен је и бивши заменик министра унутрашњих послова Ђоко Поповски. Њему је суд у Скопљу изрекао казну од шест и по година затвора.

"Незадовољни смо и уложићемо озбиљну жалбу на овакву пресуду", рекао је адвокат Димитар Дангов. 

Поповски је у уторак осуђен на девет година затвора због незаконите набавке 300 возила за потребе македонске полиције.

Непосредно после изрицања пресуде, испред зграде суда окупила се група присталица Груевског, који су узвикивали: "Никола, Никола" и "Македонија, Македонија". 

ВМРО-ДПМНЕ, чији су посланици непосредно по објављиавању пресуде напустили Собрање, тврди да је пресуда Николи Груевском "политичка", као и да служи како би се "скренула пажња јавности са пљаћке која се одвија у Македонији". 

У случају "Тенк" суди се и бившој министарки полиције Гордани Јанкуловској, али је тај део суђења одвојен.

Блиндирани "мерцедес" купљен је 2012. године, а јавност је за њега сазнала три године касније, када је Зоран Заев, тада лидер опозиције, почео да објављује серију снимака прислушкиваних разговора Груевског и Јанкуловске.

Никола Груевски није присуствовао изрицању пресуде, а његова одбрана најавила је жалбу.

Груевски: За Македонију долазе боља времена

Бивши македонски премијер поручио је следбеницима да за Македонију долази боље време.

На свом Фејсбук профилу Груевски је поделио своју реакцију са грађанима и позвао Македонце да подигну главу и не забораве да је, како је навео, то земља свих који живе у њој и ничија више.

ВМРО је такође одмах реаговао напуштањем парламента.

Они нису објаснили зашто су напустили седницу, као ни да ли ће наставити да бојкотују наредне.

Александар Николовски из ВМРО-ДПМНЕ, изјавио је да се против Груевског спроводи политички прогон и да су сви политички процеси покренути против оних који су противници актуелне власти.

Из странке су поручили да македонско правосуђе функционише по двојним стандардима и да су сви поступци бити подложни ревизији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво