Матуранти у Хрватској славили уз усташки поздрав, димне бомбе и "цајке"

Десетине хиљада матураната широм Хрватске обележиле су последњи дан школе уз бакље, димне бомбе, усташки поздрав, али и "цајке", како Хрвати називају популарне српске народне песме.

Матуранти су, као и сваке године, "окупирали тргове и улице хрватских градова", а догодило се и неколико инцидената, преноси хрватски портал Индекс.

Матуранти су се окупили на Тргу бана Јелачића око поднева, да би затим сви кренули према парку Бундек, при чему су узвикивали стих проусташке песме "Ево зоре, ево дана" и носили заставу такозване Херцег-Босне.

Поворку је предводио градоначелник Загреба Милан Бандић.

Матуранти су се окупали у фонтани "Мандушевац", један се онесвестио, а Хитна помоћ је интервенисала најмање 15 пута због прекомерног конзумирања алкохола.

У Ријеци, матуранти поморске школе су бацили димну бомбу на Корзоу, а густи црни дим одмах је обавио популарно ријечко шеталиште.

Према писању портала, матуранти су узвикивали усташки поклич "За дом спремни".

Матуранти су "дивљали" и у Дубровнику и Шибенику палећи бакље и димне бомбе.

У Задру, завршетак средње школе матуранти су традиционално прославили скакањем у море с риве, преноси портал 24сата.хр.

РТЛ преноси да су власти Опатије и Ријеке затвориле воду у свим фонтанама и оградиле их гелендером како не би матуранти скакали у воду.

Према процени, на овогодишњем обележавању завршетка средње школе, тзв. "Ноиријади", учествовале су десетине хиљада матураната.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво