Коцијас: За Атину прихватљив само предлог Метју Нимица

Упркос инсистирању владе у Скопљу, Атина се оштро противи предлогу да ново име буде Република Илинденска Македонија, а грчки шеф дипломатије Никос Коцијас изјавио је, након разговора са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, да је за Грчку прихватљиво решење које је предожио посредник у преговорима Метју Нимиц.

Како преносе македонски медији, Никос Коцијас је рекао да је за Атину прихватљив предлог посредника УН у преговорима Метјуа Нимица, а то је Република Македонија (Скопље).

"Подржавамо потребу да прихватимо једно од имена које је предложио Нимиц. Не слажемо се, као што знате, са петим именом његових предлога. Да се иде напред са усвaјањем стратешког плана пријатељске сарадње двеју земаља и са новим именом", истакао је Коцијас.

Не износећи детаље разговора са Помпеом, Коцијас је рекао да нико не притиска Грчку, која је активна у постизању решења овог 27 година дугог спора са Македонијом.

Партнер у грчкој влади, министар одбране Панос Каменос, пак, каже да њему не сметају ни реч "Илинден" ни "Горња" у новом имену, али је против да нови назив те бивше југословенске републике садржи реч "Македонија".

Каменос је за грчке медије изразио скепсу у погледу решења споразума с обзиром на то да је, како је рекао, уверен да званично Скопље никада неће моћи да промени Устав.

С друге стране, неки грчки интелектуалци реактивирају кампању за референдум о имену у Грчкој, који требало јавно да да одговор на питање да ли реч "Македонија" треба да буде садржана у новом имену.

У таквој политичкој атмосфери, шефови дипломатија двеју земаља, Никос Коцијас и Никола Димитров, ће у четвртак и петак у Њујорку одржати још једну рунду разговора са посредником Метју Нимицом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво