Ердоган у БиХ: Наредни избори историјски, европске демократије пале на испиту

Бурно поздрављен од више хиљада Турака из дијаспоре у сарајевској "Зетри" и уз вишеминутно скандирање, турски председник Реџеп Тајип Ердоган је позвао сународнике на јединство и на отпор "срамним кампањама" које се у неким европским земљама воде против Турске. Истакао је да је БиХ, домаћин овог скупа, на делу показала да је права демократска држава.

"Ми смо данас у Сарајеву, и БиХ је показала на делу да је демократска држава за разлику од оних европских које су пале на испиту, а сматрају да су колевка демократије", поручио је Реџеп Тајип Ердоган, којем је маса громогласно скандирала његово име и "Султан, султан...".

Захвалио је домаћинима, који су омогућили у Сарајеву одржавање Шестог конгреса Уније турских европских демократа, а учесницима конгреса пожелео успех у раду.

Турски председник је истакао истинско пријатељство и братство Турске и БиХ које се, како је рекао, показало и данас и поново испричао причу о томе да му је први председник БиХ Алија Изетбеговић оставио БиХ у аманет.

"Рекао ми је: 'Ердогане, синко, ви се побрините за ово подручје'. Никада Босну нисмо сматрали другим подручјем. Били смо и увек ћемо бити уз БиХ", рекао је турски председник.

За Европу је рекао да није "неко ново место", те да су тамо преци Турака живели пре хиљаду година, у време Османске државе.

"Након распада Османског царства повукли смо се у Тракију, али смо увек били на подручју Европе", рекао је шеф турске државе и председник АК партије.

Истакао је да се у Европи већ рађају "четврта колена" Турака, који покушавају да остваре своје снове у земљама Европе.

Некада смо их, рекао је, називали "курбетићима", а сада их зовемо европским Турцима.

Он је турску дијаспору позвао да се уједини, јер само уједињеним Турцима може бити лакше и истакао да ова власт мора свој народ поново да споји са прошлошћу.

"Ви сте европски Турци и ви на том путу имате задатак", рекао је Ердоган, који је дијаспору позвао да обавезно узме држављанства у државама у којима живе, те поручио да је турска држава развила формуле које ће им омогућити да узимањем држављанства не губе права у држави матици.

Поручио им је да чувају своју веру и свој језик.

Позвао их је и да образују своју децу тако да знају турски, али, како је рекао, и немачки, и енглески, и босански...

Говорећи о многим погодностима којима је турска држава прибегла како би омогућила лагоднији живот турској дијаспори и бољу комуникацију са државом матицом, Ердоган је рекао да "ако Бог да, ниједна европска држава неће остати без представништва, или амбасаде Турске".

"Ви имате право гласа, а ми смо омогућили да можете то право да искористите у свим представништвима, амбасадама, па и граничним прелазима", рекао је Ердоган.

Посебно се обратио и младима у турској дисјапори истакавши да је у плану велики број пројеката који ће им омогућити да уче матерњи језик у оквиру редовног система образовања, а ново је и да су смањене казне за турске држављане због неслужења војске са 4.000 на 1.000 евра.

Ердоган је своје сународнике позвао да не наседају на "прљаву пропаганду медија у земљама у којима живе", а која се води против њега лично и против турске државе.

Обећао је да ће учинити напор да се побољша и медијска ситуација, а пензионерима у земљама Запада је рекао да ће по повратку у Турску моћи да наставе да раде.

Припадницима полиције у другим земљама који не дозвољавају истицање турске заставе, назвао је бестидницима и позвао дијаспору да буде свесна, како је рекао, свих "игара и замки".

"Уједините се без обзира на различитости, јер од тога ћемо сви имати користи. Ако сте у малим групама газиће ваша права, а ако се уједините и они ће се понашати другачије", рекао је председник Турске.

"Парламенти појединих европских држава показују изразито непријатељство према нашој држави и ми то морамо да осујетимо. У државама у којима живите активно учествујте у политичким партијама, да у њима не буду турски издајници, већ ви", казао је и додао да је у заједништву милост, а у подели зло.

"Ако се држимо овога пут ће нам бити отворен. Није битно ко је Турчин, Курд или Черкез.... И у прошлости смо били заједно, а у будућности имамо заједнички циљ..", поручио је Ердоган.

Он је предстојеће ванредне изборе у Турској назвао историјским, јер ће, како је рекао, на њима бити одређена будућност Турске за наредни век.

Подсетио је и на покушај пуча, истакавши да Турска није "погнула главу", те да Турци то чине само пред Богом и да ће тако бити и убудуће.

Ердоган је обраћање дијаспори у Сарајеву завршио, као је рекао, традиционалним поздравом: "Један народ, један барјак и једна држава. Нек вам је срећан пут".

Изетбеговић позвао турску дијаспору да подржи Ердогана

Председавајући Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић позвао је турску дијаспору да својим гласовима подржи Ердогана, за којег је рекао да је божји посланик на земљи, на предстојећим председничким изборима, те да буду уз Турску и победу.

Изразивши задовољство што у олимпијској "Зетри" види помешане заставе Турске и БиХ, Изетбеговић је присутне поздравио и пожелео им добродошлицу на турском језику.

Изетбеговић је истакао да сваких 100 година Бог пошаље на Земљу свог човека, божјег посланика, који ће једном народу вратити веру.

"А када га пошаље онда му треба и помоћи. А кад му помогне, нико не може да га победи", рекао је Изетбеговић и додао да је име тог божјег посланика – Реџеп Тајип Ердоган.

Изетбеговић је турску дијаспору позвао да буду на правој страни, да помогну да права страна превагне, те додао да мало недостаје за то.

"Будите уз свог лидера, Турску и победу", поручио је Изетбеговић.

Додао је и да је и БиХ имала свог посланика, те да је то био његов отац Алија. "Дуго смо и заједно. И добро смо живели заједно. И добро смо се борили заједно. Задњи пут Бошњаци су бранили Турску као своју домовину", рекао је Изетбеговић.

Поручивши да је судбина Бошњака и Турака иста, Изетбеговић је рекао да су неки покушали да их раздвоје, да их, како је рекао, оставе без вере, идентитета и поноса.

"Ми смо имали Алију Изетбеговића и не може се објаснити како смо успели уопште да се одбранимо. А то је било могуће само уз божју помоћ и уз веру у њега", поручио је Изетбеговић на 6. Конгресу Уније европских турских демократа у Сарајеву.

Турског председника дочекали су плакати добродошлице полепљени широм Сарајева. Унутрашњост дворане "Зетра" била је прекривена турским заставама, а велики број грађана је на улицама узвикивао његово име.

Ердоган се по доласку у БиХ састао са домаћином Бакиром Изетбеговићем, после чега је поручио да ће изградња ауто-пута Београд–Сарајево–Београд, имати посебан значај и да ће представљати прави "пут мира".

Председник Турске је и положио цвеће на гроб првог председника БиХ Алије Изетбеговића, оца Бакира Изетбеговића.

У пратњи Ердогана била је његова супруга Емина Ердоган, представници делегације Турске, председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и његова супруга Себија Изетбеговић, те председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво