Може ли БиХ да се избори с мигрантском кризом?

Босна и Херцеговина суочава се са повећаним таласом миграната, зато се расправља о томе треба ли ова држава да затвори границе. Власти у Сарајеву истичу да контролишу процес и да ће сви мигранти бити хумано збринути у прихватне центре. У Бањалуци кажу да се морало раније реаговати и да БиХ није спремна да се суочи с кризом која је чека. Мигранти стижу из Хрватске, Црне Горе и Србије и крећу се дуж три руте – ка Бијељини, Вишеграду и Зворнику, и према Требињу.

Мигранти из Авганистана, Пакистана, Сирије, Ирака – углавном млади људи, брачни парови са децом.

Један од њих пристао је да прича, али не жели да се снима јер страхује за породицу у Авганистану. Каже да је у БиХ ушао илегално код Вишеграда. У сарајевском парку је осам дана.

За осам месеци како је напустио свој дом, прошао је осам држава, углавном пешице. Циљ му је Италија. Да би могао да плати пут, продао је део имовине.

"Постоје агенти који знају пут, ми им платимо", каже мигрант из Авганистана. Од Авганистана до БиХ потрошио је, каже, око 8.000-9.000 долара. "Одавде до Италије, да бисмо прешли границу, платићемо 3.000 долара, а можда и више", рекао је овај Авганистанац.

Мигрантима је циљ доћи до границе са Хрватском, а онда даље у Европску унију. Мали број њих за сада жели да се задржи овде. Међутим, грађани питају шта ће бити са мигрантима уколико суседна Хрватска затвори границе.

Власти за сада кажу да ће мигранти из паркова у прихватне центре, иако су они раније одбијали такву могућност јер се центри за прихват не налазе на њиховој рути кретања, односно близу аутобусних станица и места где се лакше пребацују до границе.

Сада ће, кажу власти, морати да послушају наредбе или ће присилно бити одведени. За прихват миграната планирани су избеглички центри и касарне.

"Оне мигранте који се тренутно налазе на отвореном простору ова два кантона ћемо сместити на хуман и човеку достојан начин, који ће подразумевати хуман смештај и пратећу здравствену заштиту", рекао је Денис Звиздић, председавајући Савета министара БиХ.

Дневно у БиХ уђе до 150 миграната 

У БиХ је према проценама надлежних од почетка године ушло четири хиљаде миграната. Дневно се већ бележи улазак и до 150 лица.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић је упозорио да ће, ако не буде коректне сарадње, "све усмерити на затварање границе".

Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима, истиче да су сви који су ушли у БиХ регистровани.

"Седамдесет одсто је изашло из државе. Способни смо не само да их региструјемо, него и да свима њима утврдимо идентитет, узмемо отиске", наводи Ујић.

У Републици Српској и раније су упозоравали да је потребно брже реаговати. Истичу да БиХ није у стању да прими већи број избеглица.

"Ми смо у Републици Српској јасно рекли да наша економија то не може да издржи и да је најбоље спречити долазак миграната на простор БиХ, као и да то треба да буде примарни циљ", каже председник РС Милорад Додик.

Део новца за смештај миграната биће обезбеђен из државног буџета, а део из Фонда за мигранте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи