Нови предлог – Република Илинденска Македонија?

Македонска страна понудила је нови предлог за решење спора око имена у преговорима са Грчком – "Република Илинденска Македонија", јавља македонски портал А1ОН позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

Према тим изворима, ново име мора да буде за општу употребу, на чему инсистира Грчка.

Иако се до сада као решење највише помињало име "Република Горња Македонија", саговорници А1ОН тврде да је "Република Илинденска Македонија" предлог из последњег круга разговора две стране.

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је јуче у Софији да је са грчким колегом разговарао о имену које би било прихватљиво за обе стране, те да очекује да ће решење бити пронађено у јуну, пре самита лидера ЕУ.

"Разговарали смо о неколико опција и једна од њих је прихватљива за обе стране", рекао је Заев не прецизирајући о којој је опцији реч.

Грчки премијер Алексис Ципрас се, међутим, оградио од изјава Заева у вези с њиховим разговором у Софији, рекавши да још није време да се говори о договору са Македонијом о решењу вишедеценијског спора око имена.

Ципрас је новинарима након самита рекао да представници двеју држава настављају дијалог ради постизања коначног договора до краја јула.

Договор о новом имену Македонији би убрзао отварање преговора о прикључењу ЕУ и чланству у НАТО-у.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара