Заев: Имамо решење прихватљиво за обе стране...

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је у Софији, после разговора са председником грчке владе Алексисом Ципрасом, да је једна од опција разматрана током преговора прихватљива за обе стране, али ће, након консултација, бити јасно да ли је та решења могуће и спровести. "Уколико је могуће, вероватно ћемо имати решење", рекао је Заев. Ципрас опрезан: "Остало је још доста посла."

Четврт века дуг спор око имена Македоније могао би бити ускоро решен, уколико политичке странке у Македонији и Грчкој прихвате решења око којих су се сложили премијери две државе, Зоран Заев и Алексис Ципрас.

"Важно је да потврдимо успех који су постигли министри... Желимо решење сада, како би стасало до Самита ЕУ. Ако није могуће наставићемо разговоре о решењу док се не договоримо", рекао је Заев.

Македонски премијер је, такође, навео и да предстоје унутрашњополитичке консултације владâ две државе са председницима, другим лидерима и челницима опозиционих партија.

"Уколико се решење потврди на унутрашњем плану биће и озваничено", рекао је Заев.

Одговарајићи на питање да ли је могуће одлагање решења о имену Македоније, Заев је одговорио: "Не дај боже."

Алексис Ципрас је, ипак, био мало опрезнији наводећи да су две стране "прешле већи део пута", али и да је пред Атином и Скопљем још доста посла, јавља грчки Катимерини.

"Разговарамо о детаљима, корак по корак, али још нисмо у позицији да можемо да говоримо о договору", рекао је грчки премијер, наводећи да је састанак са Заевом трајао до дубоко у ноћ.

"Наш заједнички циљ је да постигнемо договор до краја јуна", рекао је Ципрас.

Грчки премијер је рекао и да циљ преговора две стране није да постигну крхак договор који би се распао за неколико месеци, већ да пронађу решење које ће издржати тест времена.

Говорећи о конкретним решењима, односно да ли постигнут договор око имена "Горња Македонија", Ципрас је рекао да има неколико предлога и неколико алтернатива, али да још ништа није дефинитивно договорено.

Скопље и Атина се надају да би проблем који већ више од четврт века потреса односе две државе могао бити решен до лета, чиме би била уклоњена највећа препрека за улазак Македоније у НАТО.

Атмосфера је, међутим, узаврела на обе стране, па су у Македонији, али и у Грчкој одржани протести против могућег споразума, а почетком седмице Коцијас је добио коверту у којој се налазио метак.

Уједињене нације већ 27 година покушавају да пронађу компромисно решење око назива Македоније. Атина не признаје назив "Република Македонија" и тврди да је то име северне грчке провинције и то од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Због спора са Грчком, Македонија је после проглашења независности, 1991. године, примљена у УН под привременим називом Бивша Југословенска Република Македонија.

број коментара 6 пошаљи коментар
(петак, 18. мај 2018, 06:49)
anonymous [нерегистровани]

Ime

Zasto ne "Severna Makedonija"?

(четвртак, 17. мај 2018, 22:21)
slobaanonymous [нерегистровани]

ime predlog

dajte ime yu makedonija nastala je od yu republika i niko se nece buniti na ime yu makedonija

(четвртак, 17. мај 2018, 20:15)
anonymous [нерегистровани]

Naredjeno.....

Poslednja etapa u prekrajanju Balkana, menjanje imena Makedonije, pa potom stvaranje Velike Albanije i Velike Bugarske. Zaev izdao svoj narod.

(четвртак, 17. мај 2018, 19:23)
anonymous [нерегистровани]

„Решење" је из исте кухиње као и за КиМ

Таква су нам „решења" добро позната. То је америчко-британска кухиња.

(четвртак, 17. мај 2018, 17:38)
Djordje [нерегистровани]

Ime

Cim se prodas evo ti resenje, kako ti naredjuju. Demokration

(четвртак, 17. мај 2018, 15:46)
Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

NATO

Samo kazite da hocete da udjete u NATO i resenje ce odmah biti tu ! To je demokratija