Захаријева: Очекујем две нове чланице ЕУ до 2025. године

Министарка спољних послова Бугарске Екатарина Захаријева изразила је наду да ће две земље Западног Балкна постати чланице ЕУ до 2025. године.

Захаријева, која је и заменица бугарског премијера, је у Софији учествовала на конференцији Европског економског и социјалног комитета где је затражено да интеграције Западног Балкана остану главни приоритет ЕУ.

Захаријева је са конференције Европског економског и социјалног савета који окупља европска и регионална цивилна друштва изразила наду да ће "видети две земље са Западног Балкана како постају чланице ЕУ до 2025. године".

Она је том приликом посебно нагласила улогу цивилног друштва у социјално економском развоју и повезивању на Западном Балкану.

Представнци европских и регионалних цивилних друштава су са конференције одржаној у Софији поручили да је проширење ЕУ, а посебно ширење демократских вредности и правних стандарда Уније у региону Западног Балкана, у интересу како земља региона тако и ЕУ.

"Будућност региона је европска будућност. Уверен сам да не постоји друга алтернатива како за ЕУ, тако и за земље Западног Балкана осим да се чине стабилни, трансформативни и одрживи кораци ка пуном чланству", поручио је председник Европског економског и социјалног комитета Лука Јајер.

У завршеној декларацији конференције Европски економски и социјални комитет наводи да је у интересу свих да се регион Западног Балкна што пре прикључи заједничкој Унији.

Додаје се и да промовисање вредности ЕУ у региону гарантује сигурност и стабилност, унапређује друштвени и економски развој као и демократију и владавину права у овим земљама "што представља и стабилност и сигурност за ЕУ".

Учесници конференције оценили су да, иако економије земаља Западног Балкна и даље расту, земље региона остају међу најсиромашнијима Европи. Процењено је да би пуно приближавање животним стандардима ЕУ могло трајати и до 40 година.

Они су препоручили да се процени друштвена, економска и територијална кохезија приликом процене испуњености критеријума за чланство у ЕУ.

У дискусијама је наглашенаи важна улога образовања и слободних и независних медија за превазилажење наслеђа прошлости и за јачање демократских вредности.

Представници организација цивилног друштва на конференцији у Софији посветили су посебну пажњу правима угрожених група у региону и позвали националне владе да учине више за суочавање са изазовима када су у питању права жена и мањина на Западном Балкану.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво