"Командант Хоџа" више није саветник Зорана Заева

Некадашњи командант Ослободилачке националне армије Џезаир Шаћири, познат и по ратном надимку "Командант Хоџа", поднео је оставку на место саветника за безбедност свега неколико дана пошто га је премијер Зоран Заев именовао на ту функцију. Постављење Џаћирија изазвало је бројне контроверзе у Македонији.

"Разлог за оставку је превелика галама коју су дигли медији у Македонији. Једини политичар који ми је указао било какву шансу је премијер Зоран Заев и он заслужује моје поштовање. Не желим да због овога Македонија трпи на путу ка ЕУ и НАТО-у... Паре ми нису потребне", рекао је Шаћири македонској агенцији МИА.

Заев је Шаћирија поставио на место саветника за безбедност, образлажујући такав потез потребом да уз себе има човека који би могао бити од помоћи у случају да се у Македонији, поново, активирају групе ектремиста.

Вест о оставици Џезаира Шаћирија потврдио је и премијер Заев.

Именовање Шаћирија на место саветника изазвало је бурне реакције у Македонији, па су критичари помињали улогу "Команданта Хоџе" у сукобима 2001. године, када је командовао јединицом ОНА у Тамушевцима, где је тај конфликт и почео.

Шаћири је последњих година био жесток критичар рада Демократске уније за интеграције Алија Ахметија, а давао је и контроверзне изјаве после сукоба групе наоружаних Албанаца и македонске полиције пре три године у Куманову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво