Председник Хрватског новинарског друштва поднео оставку

Саша Лековић, председник Хрватског новинарског друштва, поднео је оставку након што је 11 од 16 добитника награда тог друштва вратило признања у знак протеста против овогодишње доделе за телевизијско новинарствоо Ивани Петровић с Нове ТВ, због пристрасног извештавања о самоубиству генерала Слободана Праљка у Хагу за време изрицања пресуде.

Оцењивачки одбор је саопштио да је одлуку о годишњој награди Ивани Петровић донео у легитимној процедури, већином гласова и ХНД је дужан то да поштује.

Добитници награда су раније у заједничкој изјави навели да је награда додељена за извештај без основних новинарских елемената.

Не улазећи, како су навели, у стил новинарке нити право на емотиван приступ, они оспоравају то што је струка као пример изврсности наградила "произвољан и формално некоректан извештај".

Наводе и да извештавање "које се претворило у коментарисање, готово и хушкање против суседног народа, није и не сме бити новинарство".

Закључак је да од ХНД очекују да одлуку о додели награде Петровићевој процедурално оспори, а правила избора побољша.

Награде су вратили Иван Краљ, Драго Пилсел, Зинка Бардић и Ернест Маринковић, те Борис Павелић, Ана Беначић, Хрвоје Шимичевић, Љубица Летинић, Ивица Грчар, Војислав Мажочо и Јерко Бакотин.

Драго Пилсел је изјавио да ће покушати процедурално да оспори награду тако што ће покренути поступак пред Већем части против Иване Петровић.

Правилник о наградама наводи да особа коју је казнило Веће части не може добити награду, при чему је Пилсел рекао да у том случају постоји питање ретроактивности.

Пилсел ће затражити и од Извршног одбора ХНД-а да анализира њено извештавање из Хага за које је награђена као и сам предлог да се награди, да размотри постоји ли простор да се награда процедурално оспори, а главно је питање за Пилсела може ли награђени рад Иване Петровић бити пример изврсности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи