Зуроф: Аустрија најгора, погледајте шта се дешава у Блајбургу

Шеф центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф очекује да аустријски парламент усвоји закон који би забранио усташке симболе и величање фашизма уопште.

У кривичном гоњењу нацистичких злочинаца, Аустрија и Немачка се све више удаљавају, оценио је Зуроф. Опхођење Аустрије са злочинцима је "апсолутно идиотско", додаје он, а посебно критикује дешавање у Блајбургу.

"Погледајте шта се дешава у Блајбургу. Постојао је екстремно злочиначки режим, а у Блајбургу се сваке године окупљају она лица која жале за тим режимом. То је апсолутно лудило", рекао је Зуроф.

Истакао је да је Анте Павелић био један од најгорих масовних убица у европској историји и упитао како неко може да му одаје почаст.

"Зашто је тако нешто могуће у Аустрији? У Хрватској тако нешто не могу да ураде и то је добро. Зашто аустријска влада дозвољава тако нешто, зашто то дозвољава црква?", упитао је Зуроф.

Зуроф је у интервјуу бечком дневнику Стандард одбацио тврдње аустријске владе да је комеморација у Блајбургу у надлежности цркве.

"То је црквено питање као што сам ја главни рабин земље Зулуа. Намерно се гледа по страни. Апсолутно је лудо и то ме љути", нагласио је Зуроф.

Смета му и што је аустријско становништво сувише индиферентно према том питању, јер, каже, такви скупови у супротном не би били могући.

"Аустрија је најгори случај у гоњењу нациста"

Што се комеморације у Блајбургу тиче, Зуроф очекује да аустријски парламент усвоји закон који би забранио и усташке симболе, односно величање фашизма уопште.

"Аустрија је најгори случај у гоњењу нациста. Нацистички злочинци се у тој земљи уопште не гоне", критиковао је Зуроф.

Зуроф каже и да је проблем у примени закона, али и у самим законима, и тврди да је Аустрија покушала све како би спречила кривично гоњење нацистичких злочинаца.

"У случају Ерне Валиш, која је била чувар у концентрационом логору Мајданек, рекла ми је тадашња министарка правосуђа Карин Гастингер да не може да је гони јер оно што је тамо чинила представља 'само' пасивно саучесништво у геноциду. Ако је саучесник у геноциду, онда не може бити пасивна", приметио је Зуроф.

Указао је да постоје сведоци који су потврдили да је Валишова убијала људе у Мајданеку.

Зуроф је истакао да и данас има нацистичких злочинаца који живе у Аустрији, али није могао да каже колико их је.

Осврнуо се и на раст антисемитизма у Европи, рекавши да постоји јединствена ситуација у историји Јевреја, да постоје земље у источној Европи које обожавају Израел, а мрзе Јевреје, што, примећује, никад није било.

Закључује да лично проводи много времена у борби против тог "двоструког морала".

број коментара 12 пошаљи коментар
(петак, 04. мај 2018, 02:45)
anonymous [нерегистровани]

Blajburg!

Ništa čudno što se u Blajburgu svake godine slave ustaeše!Austrije je država u kojoj je rodjen Hitler.

(петак, 04. мај 2018, 01:00)
anonymous [нерегистровани]

Prilagodjavanje istorije...

Kada su globalisticki politicki i drugi interesi u pitanju, prestaje sve! Istorija fasistickih zlocina postaje jednosmerna. Zna se dobro, ko upravlja globalnim interesima i menja pravila na ovom svetu. Sa takvom politikom, ciji smo svakodnevni svedoci, neki postaju sve manje zrtve, a neki su sve manje zlocinci, zavisno ko su i odakle su zrtve. Tako da se i Efraim Zurof prilagodio tome.

(четвртак, 03. мај 2018, 21:11)
anonymous [нерегистровани]

Mislim

Moj dobri Jefreme, od danas ti je cena devalvirala zbog duplog standarda. Kritikujes Austriju a ne kritikujes Hrvatsku. Dok Hrvati kupuju ili dobijaju na poklon F-16 i vole Izrael a mrze Jevreje, ti se njima udvaras i ne pominjes ih sto slave u Blajburgu, proglasavaju svecima one koji su ubijali pored Jevreja i Srbe, i proglasavaju herojima one koji su imali krvave ruke. Takva politika ne ide u korist ni Srbima ni Jevrejima. Takva politika okrece i Evropu protiv Jevreja i protiv Izraela. Ali za utehu je, nisi jedini. Ja sam se boljem nadao od Tebe jer ti sedis na stolici na kojoj je sedeo Simon Vizental.

(четвртак, 03. мај 2018, 21:05)
anonymous [нерегистровани]

velicanje ..

Javno velicanje fasizma je gos..n Zurof Hrvatskoj ne u Austriji.

(четвртак, 03. мај 2018, 20:48)
Воронцов [нерегистровани]

Наравно да је Аустрија одговорна

Све се то догађа на њеној територији. Свака суверена држава одговорна је за све оно што се догађа на њеној територији. Тако је Аустрија одговорна за оно што се промовише у Блајбургу. Наравно и Хрватска мора бити одговорна за ту промоцију јер то подржавају званичне државне институције Хрватске. У Другом светском рату Европа је била пуна квислинга. Али Павелић и његова НДХ је надмашио све по величини и монструозности извршених злочина.

(четвртак, 03. мај 2018, 20:28)
anonymous [нерегистровани]

sta reci - g. Zurof je sve vec rekao...

Ali moramo i mi podrzati njegove izjave...

(четвртак, 03. мај 2018, 19:26)
anonymous [нерегистровани]

G-din Zurof je nemocan pred hrvatskim nacizmom i ustaslukom

G-din Zurof stalno upozorava na stalno rastuce ustastvo i nacizam u Hrvatskoj ali se, na tom planu, nista ne mijenja, situacija je sve gora.A, ne mijenja se zato sto SAD i EU ne reaguju adekvatno, Hrvatkoj sgledaju kroz prste kao da ih hrabre u toj sramotnoj raboti i bili su im od velike pomoci prilikom ubijanja i protjerivanja Srba iz Hrvatske i pljackanja i paljenja njihove imovine.Dakle, ustase i nacisti za svoje ustaske i nacisticke "nestasluke", kako oni to kazu, imaju precutnu podrsku sa Zapada.I zato svijet ide putem kojim ide, ka apokalipsi.

(четвртак, 03. мај 2018, 18:43)
anonymous [нерегистровани]

Objasnite Zurofu

Da je AT bila glavni pokrovitelj HR države i državnosti, da su bili saveznici i 1914 i 1941 i 1991. I slažem se ma koliko to nama čudno zvučalo da je AT i gora od HR, jer je kroz vijekove AT i stvorila HR kakvu danas poznajemo.

(четвртак, 03. мај 2018, 17:53)
anonymous [нерегистровани]

Zuroff bi morao biti malo precizniji

Ovo je izjava g-dina Zuroffa: "Зашто је тако нешто могуће у Аустрији? У Хрватској тако нешто не могу да ураде и то је добро. Зашто аустријска влада дозвољава тако нешто, зашто то дозвољава црква?", упитао је Зуроф.

Ne cini li vam se tu nesto dodvaracki ili zataskavajuce u odnosu na Hrvatsku. Ni je li Hrvatska ta koja uzdize i komemorise Blajburg. To je samo jedan dan u Austriji dok se Pavelic i kamarila u Hrvatskoj slavi svakog dana. Gospodin Zuroff bi trebalo da bude malo bolje upoznat gde se fasizam nesmetano slavi dok se u Austriji samo okrece glava dok ovi to cine. Na zaobilazna vrata se Hrvatska oslobadja iz usta Zuroffa.

(четвртак, 03. мај 2018, 17:22)
anonymous [нерегистровани]

Аустрија

Аустрија најгора а у Блајбург одлази хрватски државни врх???