Крстичевић: Одлука Србије неоправдана, Вулин и ја смо два света

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић сматра неоправданом одлуку Владе Србије према којој није добродошао у Србију до даљег, јер су, каже, он и српски министар одбране Александар Вулин "два различита света".

Дамир Крстичевић тврди да "никада никога није вређао, није рекао нешто што није истина и није одлазио у Србију, нити нешто лоше говорио".

Крстичевић каже да су он и министар одбране Србије Александар Вулин "два различита света", преноси Хина.

"Ја сам фокусиран на развој и на јачање Хрватске војске, на јачање система државне безбедности као интереса Републике Хрватске. У послу се увек водим вредностима, одговорношћу и што је најбитније да никад не чиним другом нешто што не бих да неко други чини мени", рекао је Крстичевић.

Хрватска агенција наводи да је Крстичевић, који је присуствовао округлом столу "Сећање на штабног генерала Јанка Бобетка" у Хрватској војној школи "Др Фрањо Туђман", рекао да је "такав био и у домовинском рату, након присилног одласка у пензију и рада у приватном сектору и данас као министар одбране".

"Одлука хрватске владе била оправдана"

Крстичевић је оценио да је одлука владе у Загребу о забрани уласка српског министра Вулина на територију Хрватске била оправдана.

"То је био наш одговор на провокације од стране Вулина", рекао је Крстичевић.

Тврди да би то "урадила свака савремена, модерна држава, која води рачуна о свом суверенитету, достојанству и о националним интересима".

"Међутим, ова одлука је неоправдана, ово је одлука Владе Републике Србије. Ја са њом могу да се носим и она више говори о њима", рекао је Крстичевић.

Упитан како коментарише разлоге одлуке српске владе, Крстичевић је одговорио да су "можда разлози његово учествовање у домовинском рату, што је био командант 4. гардијске бригаде, а може да буде још много разлога", додавши да "оно што је радио и сада ради – часно служи Хрватској".

На питање како види даљу сарадњу са Србијом, хрватски министар одбране је рекао да је он "увек за сарадњу".

Крстичевић је навео и да је у сталном контакту са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем, кога "треба питати какав ће бити хрватски одговор".

Влада Србије одлучила је данас да Дамир Крстичевић до даљег није добродошао у Србију.

Таква одлука је донета као одговор на ноту хрватског Министарства спољних и европских послова о забрани уласка Александра Вулина у ту државу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара