Крај суђења Томпсону, пресуда 2. маја

Доказни поступак против хрватског контроверзног певача Марка Перковића Томпсона оконачан је на суду у Слуњу, због поклича "За дом спремни" на концерту у том месту. Изрицање пресуде најављено је за 2. мај.

Перковићу је суђено по оптужном предлогу за ремећење јавног реда и мира у вези са покличем "За дом спремни" током извођења песме "Бојна Чавоглаве" на концерту у Слуњу 8. августа прошле године, на прослави годишњице "Олује".

Хина преноси да се Перковић ни данас, као ни на претходном од два рочишта није одазвао суду.

Наводи се да је Томпсона бранио адвокат Даворин Карачић, користећи се оригиналним носачем слике и звука, као и подацима Хрватског друштва композитора (ХДС), како би доказао да су речи спорног усташког поздрава уствари стихови песме "Бојна Чавоглаве".

Хина подсећа да је Томпсон и раније у медијима истицао како на том, као и на свим осталим концертима, није узвикивао никакав усташки поклич, већ је певао своје песме које су, као и код свих других аутора, заштићене законима Хрватске и да се оне као такве легално репродукују.

На почетку рочишта сведочио је службеник карловачке Полицијске управе Иван Крамарић, који је констатовао да је, на основу прегледања снимка концерта из Слуња, утврђено почињење прекршаја јавног реда и мира из члана пет Прекршајног закона, а да иначе "није било непримерених обележја нити контра песама, као и да је атмосфера била са националним набојем, све позитивно".

На захтев Томпсоновог адвоката да се изјасни шта сматра спорним у поздраву "За дом спремни", полицијски службеник Крамарић је одговорио да о томе не може да се изјасни, али и потврдио да након ранијих Томпсонових концерата у Карловачкој жупанији тамошња Полицијска управа није подизала оптужне предлоге.

Хина наводи да на задње рочиште није дошао нико у име тужилаца.

Наводи се да је, као један од аргумената да би Томпсона требало ослободити у овом предмету, његов адвокат навео и чињеницу да је оптужни предлог подигнут на основу полицијске пријаве, а не неког од грађана, док је судска пракса да се по члану пет за ремећења јавног реда и мира поступа по дојави грађана.

Томпсонов адвокат питао je суд не би ли се, да је овде реч о величању усташтва, радило о ширењу мржње што је кажњиво по Кривичном закону (чл. 325), али да се у овом предмету није поступило тако.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво