Курц: Влада не може да забрани комеморацију у Блајбургу

Аустријски канцелар Себастијан Курц оценио је да није у могућности, као што није ни председник покрајине Корушка, да забрани одржавање комеморације у Блајбургу.

"Најпре треба да се јасно каже да је скуп који се одржава црквена манифестација. Није на влади, нити председнику покрајине, а ни покрајинској влади да одлучује да ли ће се тај скуп одржати", објаснио је Курц у изјави новинарима.

На питање да ли ће услишити захтев корушких власти да се закон о забрани величања нацизма прошири на усташке симболе, Курц није желео да одговори.

Канцелар је, међутим, рекао да кршење актуелног закона мора бити доследно кажњавано.

Министарство унутрашњих послова Аустрије најавило је да ће предузети мере за правну проверу у вези са симболима и ознакама.

У Аустрији су протеклих дана представници више странака и организација критиковали одржавање комеморације у Блајбургу, оцењујући да се ради о највећем окупљању нациста и фашиста у Европи.

Такође су затражили од власти да се тај скуп, који се одржава на приватном поседу, забрани.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи