Британски суд одлучио: Тодорић ће бити изручен Хрватској

Вестминстерски суд у Лондону одлучио је да бивши власник "Агрокора" Ивица Тодорић буде изручен Хрватској, где ће се суочити са оптужбом у вези са проневером 110 милиона евра. Судија не сматра да се против Тодорића води политички прогон и каже да не види никакве разлоге против изручења.

Хрватски портал Индекс, међутим, напомиње да неће одмах доћи до изручења, јер Тодорић има право жалбе, а цео тај поступак би могао да траје и дуже од пола године.

"Наложила сам екстрадицију господина Ивице Тодорића Хрватској", рекла је судија Ема Арбутнот, пренео је Ројтерс.

Арбунотова је на рочишту изјавила да не сматра да се против Тодорића води политички прогон и да не види никакве разлоге против изручења.

Британска агенција наводи да Тодорић у року од седам дана треба да уложи жалбу.

Тодорићеви адвокати су раније најавили да ће тражити дозволу да поднесу жалбу у случају да суд пресуди да Тодорића треба изручити Хрватској.

"Борићу се против изручења, ускоро долазим у Хрватску"

Тодорић је одлуку суда у Лондону назвао својом победом и поручио да ће се борити против изручења Хрватској, али да ће ускоро доћи у ту земљу.

"Бићете сви изненађени када дођем у Хрватску", рекао је Тодорић обраћајући се новинарима у Лондону.

Суд у Лондону одобрио је да Тодорић буде изручен Хрватској, али ће он остати на слободи уз строжије мере опреза док одлука не постане правоснажна, подсећа Хина.

Тодорић ће одлуку о жалбеном поступку сачекати на слободи, али ће морати да се јавља сваки дан подручној полицијској станици. Сигурносну наруквицу носиће од 19 сати до 9 сати ујутру. После 21 сат не сме да напушта кућу. 

"Ово је још једна моја победа", оценио је Тодорић.

Нагласио је да ће користити све законске могућности које му се пружају у Великој Британији да би избегао изручење, али да ће се, упркос томе, ускоро појавити у Хрватској.

Тодорић није желео да прецизира датум доласка у Хрватску, већ је само рекао "видећете".

Првобитно, одлука је требало да буде донесена у петак, али је одлуком судије померена за данас.

Реч је о првостепеној одлуци, а коначна ће бити донета након три до шест месеци.

Боравак у Лондону финансиран продајом куће

Тодорићу је блокирано је 64,4 милиона евра у четири државе, а боравак у Лондону финансира новцем од продаје породичне куће своје супруге, пошто му је новац блокиран у Хрватској, Великој Британији, Холандији и Канади.

Његова супруга продала је породичну кућу за 250.000 евра и тај новац је донела и пријавила у Британији.

Од тога је плаћена Тодорићева кауција као и трошкови живота у Лондону, јавила је Хина, позивајући се на изворе одбране.

Тодорић је ухапшен у Лондону 7. новембра прошле године на основу европског налога за хапшење који је расписала Хрватска, али је истог дана пуштен уз кауцију од 100.000 фунти и уз посебне мере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво