Хрватски државни функционери о Вулиновим изјавама

Хрватски званичници, који су присуствовали комеморацији јасеновачких жртава у Спомен-парку, коментарисали су реакције српског министра Александра Вулина након поруке Загреба да није добродошао у Републику Хрватску. Андреј Пленковић није пропустио прилику да понови да је "Србија била агресор на Хрватску од 1991. до 1995."

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је забрана уласка Александру Вулину у Хрватску јасна порука "става и одлучности" званичног Загреба, да неће толерисати понашања попут "оног српског министра одбране" и поновио да сматра добрим потезом то што је парламентарна делегација напустила Србију након инцидента у Скупштини Србије.

Одлуку да хрватска парламентарна делегација, коју је предводио председник Сабора Гордан Јандроковић, прекине недавну прву посету Србији, донео је Пленковић.

Пленковић је након комеморације јасеновачким жртвама, којој трећу годину заредом нису присуствовали представници Срба и Јевреја каже да је у Хрватској недавно боравио председник Србије Александар Вучић и да су том приликом, "предузете квалитетне и максималне мере безбедности".

"Хрватска је Србији пружила руку како би се побољшали односи између две земље. Због онога што је осуђени ратни злочинац Шешељ направио – вређао хрватску делегацију, оскврнавио хрватску заставу, одлазак је био једини исправан потез", рекао је Пленковић.

Тврди да Хрватска жели да смањи тензије и отвори простор за дијалог.

"Господин Вулин није особа која је својим изјавама у последње време доприносила томе. Стога је ова порука коју смо јуче послали, порука става и одлучности да то нећемо толерисати", навео је хрватски премијер.

Хрватска, каже, гледа у будућност и жели са Србијом да гради нови дијалог.

Пленковић, међутим, није пропустио прилику да понови да је "Србија била агресор на Хрватску од '91. до '95."

Он каже да тај нови дијалог неће бити могуће наставити ако се, како је рекао, континуирано настоје давати изјаве које томе не доприносе, које су, како је рекао, "увредљиве за Хрватску и штете нам".

Србија, каже, може да ради што сматра да је добро, а да његова влада чува достојанство Хрватске.

Пленковић је одбио да коментарише треба ли Колинда Грабар-Китаровић да отпутује у Србију у узвратну посету Србији.

"Последња година да се комеморација одржава у више колона" 

Гордан Јандроковић је изразио наду да је ово последња година да се комеморација одржава у више колона, те да ће се наћи, како је рекао, мудрости, разборитости, али и храбрости, као и међусобног уважавања да би наредне године у Јасеновцу сви заједно исказали поштовање жртвама.

Нагласио је да не жели да даје политичке изјаве, већ да само жели да искаже пијетет жртвама и осуди усташки режим и злочин, који никоме није донео ништа добро.

Коментарушићи, ипак, изјаве српског министра одбране Александра Вулина, коме је јуче забрањен улазак у Хрватску, Јандроковић је рекао да сматра да је штета да се сада понавља још једна неприхватљива изјава и понашање челних људи српске владе, након провокације Војислава Шешеља током боравка хрватске парламентарне делегације Србији и, како је рекао, "лоше реакције домаћина у Народној скупштини Србије".

"На њима је да размисле шта желе", рекао је Јандроковић и додао да је Хрватска више пута поновила спремност да помогне Србији на њеном путу у ЕУ и изразила жељу за успостављање што бољих билатералних односа.

"Ако они мисле да на овај начин могу деловати, видљиво је да то тако неће ићи", рекао је Јандроковић.

Пејчиновић Бурић: Желимо боље односе са Србијом

Шефица хрватске дипломатије Марија Пејчиновић Бурић изјавила је да Загреб жели да односи с Београдом буду бољи, али да изјаве српског министра одбране Александра Вулина не доприносе таквом развоју, док је хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић рекао да би Вулину био одбијен улазак да је дошао на хрватску границу.

На питање да објасни саопштење у којем је хрватско Министарство спољних послова прогласило Вулина нежељеном особом, Пејчиновић Бурићева је рекла да "морамо да бранимо дигнитет хрватске државе", пренела је Хина.

Нагласила је да се Хрватска залаже за боље односе с Србијом, али да се "у том бољем односу обе стране морају међусобно уважавати и не провоцирати". "Нажалост, министар Вулин није особа која може томе придонети", сматра Пејчиновић Бурићева.

Давор Божиновић је рекао да би Вулину, да је данас дошао на хрватску границу, било објашњено да не може да уђе у Републику Хрватску, односно да би му био одбијен улазак.

Божиновић тврди да Вулин спада међу политичаре који "у континуитету дају изјаве које нису на трагу добросуседских односа, решавања отворених питања и свега онога што би две суседне државе требало да раде".

Упитан може ли Вулин као министар да наступи без "зеленог светла" надређених, Божиновић је навео да је то ствар односа у Влади Републике Србије.

"Позвао се на то да о његовом путовању одлучује врховни командант. То је њихова унутарашња ствар како ко шта тумачи, ми о томе можемо имати своје мишљење", навео је Божиновић.

"Хрватска је суверена, хрватске институције доносе суверене одлуке, а таква је и ова, иако ју је Вулин довео у питање. Мора се поштовати суседна држава, поготово онда када јој долазиш у посету", рекао је Божиновић.

Рекао је да не зна какав би сада могао да буде државни одговор Србије, али да зна да, како тврди, "ниједан функционер Републике Хрватске, ниједан министар, члан Владе и Хрватског сабора који је боравио у Републици Србији није давао изјаве које су могле бити увредљиве за српску политику и српски народ".

Хрватски министар унутрашњих послова нагласио је да може да се иде даље "ако се извуку правилне поуке из свега" тврдећи да је "Хрватска ту на правој страни, транспарнетна, јасна и чврста".

Упитан о поруци коју је послао председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац тиме што није дошао на комеморацију у Јасеновац, Божиновић је рекао како то "није био коалициони догађај, већ догађај чији је покровитељ Хрватски сабор и који је окупио добар део Владе на челу са премијером, а на коме је требало да се појаве и саборски посланици из других политичких опција".

Кушчевић: Непоштовање хрватских институција

И министар управе Ловро Кушчевић сматра да је хрватска влада одлучно реаговала на неприхватљиве Вулинове изјаве прогласивши га непожељним у Хрватској.

Додаје да званичници Србије морају да, како је рекао, "схвате да треба радити на суживоту и миру, чему такве изјаве никако не доприносе".

Кушчевић је рекао и да се не ради о "вербалном деликту већ класичном примеру непристојности и непоштовању хрватских институција".

"На овај начин је јасно послата порука Вулину и свим у Влади Србије да се мора поштивати Република Хрватска", рекао је Кушчевић.

Сматра и да се хрватска влада јасно дистанцирала од свих тоталитарних режима - фашизма и комунизма.

"'За дом спремни' није примерен поздрав. Контекст ХОС-а и Домовинског рата никако се не може изједначити с усташким покретом којег сви заједно осуђујемо и зато смо и данас овде да га осудимо. Никако нема политике заборава већ се проводи проактивна политика заштита националних мањина и свих државних интереса", поручио је Кушчевић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи