Државна комеморација у Јасеновцу без Срба и Јевреја

У Јасеновцу је одржана централна државна комеморација жртвама највећег усташког концентрационог логора. Комеморацији нису присуствовали представници Срба и Јевреја, због неодлучности званичног Загреба да се обрачуна са коришћењем усташких симбола.

Државну комеморацију жртвама логора у Јасеновцу предводио је председник Сабора Гордан Јандроковић, а присуствовао је и премијер Андреј Пленковић.

Хрватски медији наводе да је реч о малобројној колони и процењују да је реч о између 200 и 300 људи.

Истовремено, у оближњем селу Млака, патријарх српски Иринеј посетио је обновљени Храм Светог пророка Илије, где је, са свештенством, служио молитвену литургију у знак сећања на обележавање 73. годишњице од пробоја јасеновачких логораша.

Литургији су присуствовали амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић и посланици СДСС у Хрватском сабору Борис Милошевић и Саша Милошевић из Српског народног вијећа.

Државна комеморација у Јасеновцу је треће овогодишње окупљање у овом спомен-парку.

Представници Јеврејске заједнице у Хрватској су пошту жртвама одали у петак прошле недеље, а представници Срба и антифашита су комеморацију одржали јуче.

Њима се прикључила делегација најутицајније опозиционе партије СДП, коју је предводио председник Давор Бернардић.

Председница Колинда Грабар Китаровић је пошту жртвама у Спомен-парку Јасеновац одала сама "у тишини", у четвртак.

Комеморација јасеновачким жртвама се у три, односно четири колоне одржава већ трећу годину за редом.

Три године хрватски званичници не успевају да се обрачунају са појединцима који величају усташтво и коришћењем усташких симбола, попут поклича "за дом спремни".

Панику у редовима хрватских званичника протеклих дана, посебно након наводног инцидента који је у скупштини Србије изазвао лидер радикала Војислав Шешељ, изазвала је најава да би на данашњи скуп могао доћи министар одбране Србије Александар Вулин, који је то демантовао.

Тако су и сви хрватски медији који прате државну комеморацију јавили да српски министар одбране не присуствује данашњој комеморацији у Јасеновцу.

Наводе, такође, да нико од српских званичника не присуствује молитвеној литургији и комеморацији у оближњој Млаки, поводом 73. годишњице пробоја у том највећем усташком логору током Другог светског рата.

У Јасеновцу данас није одржан скуп, који је раније најавио Дражен Келеминец, председник ултрадесне Аутохтоне Хрватске странке права.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи