Пленковић: Долазак Вулина у Јасеновац не би било добро решење

Премијер Андреј Пленковић изјавио је у Загребу, коментаришући најаве могућег доласка министра Александра Вулина у недељу на подручје Јасеновца, да то не би било добро решење због, како је рекао, његових ранијих неприхватљивих изјава.

"Што се тиче најављеног доласка министра Вулина у Хрватску, ми очекујемо да свако ко долази у Хрватску поштује хрватску државу, а он је знао приликом својих боравака да има непримерене и увредљиве изјаве и нисмо сигурни да је у оваквом тренутку то најбоље решење", рекао је Пленковић новинарима на изборном сабору академске заједнице Хрватске демократске заједнице "Анте Старчевић", пренела је Хина.

Хрватски премијер је поручио и да жели да се сутра на службеној државној комеморацији изрази поштовање жртвама усташког логора.

"То ћу учинити као и прошле године, као председник владе, то ће учинити председник Сабора, то је јуче учинила и председница Републике и ту нема никаквих дилема о чврстим, недвосмисленим и јасним ставовима хрватске државе и њених институција", рекао је Пленковић.

На комеморацију у Јасеновцу сутра су, по његовим речима, позвани Милорад Пуповац из Српског народног већа, Савез антифашистицких бораца и јеврејског удружења.

За те организације које су ове године, као и прошле, незадовољне односом према усташком наслеђу организовале одвојене комеморације, премијер је рекао да су с њима водили дијалог, а оне шаљу поруку на "погрешну адресу".

"Ситуација никако није иста ове године у односу на прошлу годину и у односу на наслеђене па и подметнуте проблеме", рекао је Пленковић и додао како води политику "јасног одређивања према свим тоталитарним режимима при цему нема никаквих дилема о осуди усташких злочина у Јасеновцу".

Поводом инцидента који је недавно у српској скупштини направио лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, Пленковић је рекао да су "осуде од стране Србије, како дани пролазе ипак јасније него оне прве, што је добро".

Инцидент је, према Пленковићевим речима, "својствен осуђеном ратном злоцинцу Шешељу који је својим чином оскрнавио симбол хрватске државе и вређао делегацију".

То је, додао је Пленковић, захтевало тренутну одлуку председника Сабора Гордана Јандроковића и чланова делегације да се врате у Загреб, а након што је Хрватска, како је навео, не тако давно, "у функцији доброг домаћина прихватила и примила на позив председнице председника Србије Александра Вучића", преноси Хина.

"Наставак сарадње по свим предвиђеним темама с хрватске стране био је у доброј вери, од дијалога о наставку сарадње на саобраћајним коридорима до разговора о темама које оптерецују односе, попут закона о надлежности државних органа Србије за процесуирање ратних злочина".

Упитан да ли Хрватска инсистира на спровођењу српских закона по којима осуђени ратни злочинац не може седити у скупштини, рекао је да су то ствари које Србија сама мора да реши.

"Србија има нека претходна питања која мора да реши, па део катарзе у односу на Милошевићев режим и агресивну политику према Хрватској и БиХ мора решити сама са собом", сматра Пленковић и оцењује да је важно да власт у Србији "јасно осуди оно што се ради и догађа".

Министар одбране Александар Вулин поручио је раније данас да, дошао он у Јасеновац или не, истина о том логору ће остати неупитна, додавши да не зна одакле идеја министрима хрватске владе да би дошао у Јасеновац у исто време када би они тамо полагали венце.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво