Иванов: Порука да земље региона желе да сарађују на пољу безбедности

Региону је потребно партнерство на пољу безбедности, рекао је председник Македоније Ђорђе Иванов, истакавши да се такво партнерство може остварити изградњом поверења кад је реч о поузданим подацима, заједничким операцијама и заштити информација.

Иванов је то рекао отварајући састанак шефова обавештајних агенција земаља учесница Процеса Брдо-Бриони, преноси МИА.

"Будућност нашег региона је у Европској унији, па ипак, примамо мешовите поруке о замору од проширења од неких држава чланица ЕУ. Овај замор је последица представе о Балкану као о периферији Европе, региону који је природно нестабилан", рекао Иванов.

Према његовим речима, "недостатак поверења између нас је савршена прилика за треће стране да утичу на економски просперитет наших земаља, обнове етничко-националистичке пројекте и спрече интеграције у ЕУ и НАТО".

"Да бисмо променили овакву представу (о Балкану), морамо бити проактивни, уместо реактивни. Претње с којима се суочавамо изискују креативност, партнерство и другачији начин размишљања", истакао је македонски председник.

Он је навео да је потребно успоставити међуоперативност података, заједнички рад и узајамну помоћ како би се предупредио међународни тероризам, илегалне миграције и транснационални организовани криминал.

"Требало би да овај први састанак искористимо да пошаљемо јасну поруку европским центрима да ми, земље региона, може да сарађујемо у овој области од кључне важности за наша друштва и за Европу. Наше обавештајне агенције могу заједно да пруже креативна и прагматична решења за безбедносне изазове с којима се суочавамо", закључио је Иванов.

Састанак шефова обавештајних агенција земаља учесница Процеса Брдо-Бриoни одржава се први пут, на иницијативу Македоније, како би се разговарало о безбедносном повезивању као сегменту регионалне сарадње.

Састанак се одржава уочи састанка лидера Процеса Брдо-Бриони, који ће бити одржан 27. априла у Скопљу, напомиње македонска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво