Могерини: Црна Гора има сјајну регионалну улогу

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини оценила је у Тивту да нема разлога за прекид преговора о приступању с Црном Гором, јер се та клаузула активира када нема напретка, или долази до назадовања у преговорима, "што дефинитивно није случај у преговорима с Црном Гором".

Федерика Могерини каже да су за Европску унију, не само медијске слободе, већ и рад НВО и цивилног друштва изузетно важни.

"Важни су толико да се садрже и информације од представника цивилног друштва у нашем Извештају о напретку. Важно је и да у оцену напретка у преговорима укључимо све те ставке. Што се тиче захтева за активирање клаузуле, може да се активира када нема напретка, или долази до назадовања, што дефинитивно није случај у нашим преговорима с Црном Гором", истакла је Федерика Могерини на заједничкој конференцији за медије с премијером Душком Марковићем.

Могеринијева је казала да Црна Гора има сјајну регионалну улогу и да је заузела мудар став у охрабрењу других земаља региона.

"Недавно сте исказали мудрост и осећај за државништво тако што сте финализовали све што је неопходно у смислу решавања питања демаркације границе с Косовом", поручила је Могеринијева, пренела је РТЦГ.

"ЕУ отворена за Црну Гору"  

Она је нагласила да су врата Уније отворена за Црну Гору и да се преговори одвијају добро.

"Пут ка приступању је јасно означен у Извештају који смо у четвртак усвојили и у Стратегији из фебруара. Констатовали смо напредак, који је детаљно разложен, нарочито у области јавне управе и економије.

Радујемо се и напретку у другим областима. Понегде смо видели нешто спорије активности, негде недостатак активности, али бавимо се свим овим питањима где има потребе за даљим радом и напретком, као што су владавина права, слобода медија, то су нека питања која су поцртана у извештају и премијер је већ исказао спремност да ради на томе", објаснила је представница ЕУ.

Истакла је да је с Марковићем разговарала о корацима које треба предузети како би се решиле области где је мање уочљив напредак.

"Јасно је које су то области, анализа је веома транспарентна. Уверена сам од стране премијера да ће се позабавити питањима подвученим у извештају", поручила је Могерини.

"Важно да се политичка дебата врати у парламент" 

Осврнула се и на укидања Министарства за европске послове, указавши да свака земља има други систем организације преговарачког тима.

"За нас је врло важно да постоји један целисходни приступ владе који се одражава у политичкој вољи, посвећености, одговарајућем политичком импулсу с највишег нивоа, одлучном деловању у трансформисању земље, како би се оне придружиле ЕУ", објаснила је Могеринијева.

Могеринијева је рекла да верује да је изузетно важно да се политичка дебата са свим политичким снагама врати у парламент.

"Мислимо да се може и треба наћи решење за тренутни парламентарни бојкот, нарочито кроз конструктивни дијалог у коме учествују сви политички актери. За мене је важно да подвучем важност коју придајемо том питању", истакла је она.

Представница Европске уније за спољну и безбедносну политику је похвалила изузетно поуздану улогу коју је Црна Гора одиграла у области спољне политике и безбедности.

"Ваше политике су у том домену усклађене с нашим и то показује да размишљамо једнако. У овим турбулентним временима то је изузетно важно", закључила је Федерика Могерини.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара