Отворен први Дигитални самит Западног Балкана

У Скопљу је отворен први Дигитални самит Западног Балкана, замишљен као годишњи догађај на коме ће се обједињавати постојеће активности и припремати препоруке за будућу сарадњу економија из региона, саопштило је Веће за регионалну сарадњу (RCC).

Како се наводи, самит је једна од компоненти вишегодишњег акционог плана за Регионални економски простор (MAP REA) за шест економија Западног Балкана, и на њему акценат ће бити на темама које су од кључног значаја за изградњу дигиталне будућности, попут поверења, безбедности, е-управе, индустрије, друштва и економије.

На отварању самита македонски премијер Зоран Заев изјавио је да Дигиталним самитом за Западни Балкан треба да започне "доба дигиталне интеграције региона".

"Овај глобални економски тренд пружа огромне могућности које треба да искористимо. Утиче на све наше грађане и чини нашу економију, али и регион глобално конкурентнима. Нове технологије ће отворити радна места, донети економски просперитет и раст, са новим вештинама и креативним новим идејама", рекао је Заев и додао да се дигитална интеграција најбоље може остварити регионалном сарадњом.

Европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Иванова Габријел казала је да је дигитализација главни покретач промена и напретка, као и да је лично посвећена томе да грађани буду у средишту рада и да имају користи од дигиталне револуције.

"Уверени смо да овај пут треба да пређемо заједно, ЕУ и Западни Балкан, јер дигитализација не прави никакве изузетке. Саставни део свега тога је да Западни Балкан има користи од веће способности и могућности које су пружене новом стратегијом проширења Европске уније и вишегодишњим акционим планом за Регионални економски простор", рекла је она.

Генерални секретар Већа за регионалну сарадњу Горан Свилановић изјавио је да дигитални самит показује спремност региона да се ухвати у коштац са изазовом и да омогућава економијама да се такмиче на глобалној сцени и пружају бројне атрактивне могућности њиховим грађанима.

Дигитални самит трајаће два дана и током њега ће на неколико панела учествовати 800 учесника и говорника, а биће организован и Дигитал експо који ће окупити око 50 компанија из дигиталне индустрије, као и "Стартап камп" замишљен као пропратни догађај на коме ће оснивачи, предузетници, инвеститори и стручњаци са Западног Балкана имати прилику да размене идеје, искуства и одрже кратке усмене презентације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи