Хан: Решење за спор око имена Македоније могуће у блиској будућности

Могуће је да Атина и Скопље пронађу решење за спор око имена у блиској будућности, изјавио је европски комесар за проширење Јоханес Хан и оценио да су Македонија и њени грађани заслужили "безусловну препоруку" за почетак приступних преговора с ЕУ.

На питање новинара да ли ЕУ има "план Б" за Македонију и евроинтеграције те земље уколико се не постигне решење за спор у вези са именом, Хан је рекао да постоји одлучност обе стране у овом процесу, на највишем нивоу, и поручио да је неопходно да се постигне договор који ће бити у интересу и Македоније и Грчке. 

"Уверен сам да је могуће да се постигне решење, и не само зато што су преговори почели и одвијају се, већ зато што су добросуседски односи веома важни за регион и ЕУ", рекао је Хан на конференцији за новинаре, након што је македонском премијеру Зорану Заеву предао извештај Европске комисије о напретку те земље у процесу евроинтеграција.

Европски комесар нагласио је да би резултат преговарачког процеса требало да буде компромис тако да свака страна треба нешто да да, како би дошло до коначног циља.

Хан је оценио да су Македонија и њени грађани заслужили безусловну препоруку за почетак преговора о чланству у ЕУ.

"Чланице ЕУ препознале су посао који је обављен. Овде сам да објавим дугоочекиване добре вести, да прославим успех након што су учињени велики напори за превазилажење кризе", рекао је Хан.

Сматра да је Македонија прешла дуг пут и да се сада чврсто вратила на европски пут, упркос многобројним потешкоћама.

"Постоји позитивна промена, обновљен осећај за отвореност, енергију и наду. Добре вибрације се осећају у земљи и то би требало да се унапреди", рекао је Хан.

Он је нагласио да је Македонија пример демократске промене у региону и да је импресиониран послом који је урађен у вези с хитним реформским приоритетима.

Хан је, ипак, истакао да ту не треба стати, већ да треба наставити с спровођењем реформи, нарочито у области правосуђа.

Македонски премијер Зоран Заев оценио је да је јасна препорука снажан подстицај за постизање "тешког, али остваривог циља – почетка преговора за приступање ЕУ".

"Радићемо још енергичније у јуну како бисмо добили датум за почетак преговора", рекао је Заев.

Заев је захвалио земљама ЕУ за подршку Македонији и њеним грађанима, НВО сектору и другим актерима за њихове заједничке напоре у том процесу.

"ЕУ препознаје посао који је урађен. Препорука је била суспендована и условљена демократским реформама и одговарајућим окружењем у претходна два извештаја. Ове године, препорука је јасна и безусловна. Македонија испуњава основне демократске критеријуме за почетак преговора", рекао је Заев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво