Подигнутна оптужница за ратни злочин над Србима у Илијашу

Тужилац из Посебног одељења за ратне злочине подигао је оптужницу против држављанина БиХ Нехруа Ганића (61), због ратног злочина над Србима у селу Чемерно, у општини Илијаш током, током оружаног сукоба у БиХ.

Ганић се терети за кривично дело ратног злочина против цивилног становништва, ратног злочина против ратних заробљеника и повреде закона и обичаја ратовања, пренео је портал Кликс

Ганић се терети да је у време рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству команданта ТО Бреза и својству надређеног командантима одреда ТО Бреза и Какањ, поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних особа и ратних заробљеника за време рата.

Он је, према оптужбама, знао за припреме и извршење напада на село Чемерно, у општини Илијаш, настањено углавном цивилним становништвом српске националности.

План и циљ напада је био убиство свих особа српске националности, без разликовања војника и цивила, те уништење и паљење имовине и објеката, што је резултирало прогоном целокупног српског становништва с наведеног подручја, наведнео је у оптужници.

Оптужени се терети да је, у својству команданта пропустио да предузме мере како би спречио злочин, као и мере да се злочини процесуирају, открију и да се почниоци казне.

Напад на село Чемерно извршен је 10. јуна 1992. године, а у нападу је убијено 30 особа српске националности. Над жртвама је почињено и сакаћење и одсецање делова тела.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 18. апр 2018, 01:27) - anonymous [нерегистровани]

Hapsenje

Cuj nije dobro ???
Pa valjda je vise vrijeme da se sva bagra , na svim stranama , za pocinjena zvjerstva pohapsi i osudi.

(уторак, 17. апр 2018, 12:51) - anonymous Lala [нерегистровани]

E da,

nije to bas tako dobra vest, to samo znaci da predhodi novo hapsenje bosanski Srba .