У Атини протести због Сирије, покушај рушења статуе Трумана

Група присталица грчке Комунистичке партије покушала је да сруши статуу бившег америчког председника Харија Трумана у центру Атине током протеста због ваздушних удара САД, Француске и Британије на Сирију.

Демонстранти су покушали брусилицом да одсеку стопала на Трумановој статуи, а потом и конопцима да сруше статуу. Тада је полиција употребила сузавац да их растера, па су избили сукоби у којима је најмање троје демонстраната повређено, јавио је Ројтерс позивајући се на сведоке.

На протесту у Атини, трећем од ваздушних удара на Сирију у суботу, окупило се неколико стотина присталица Комунистичке партије.

"Оно што смо данас урадили је симболичан потез против САД и рата (у Сирији). Ова статуа је симбол империјализма и САД у Грчкој", рекао је Јоргос Перос, члан синдиката ПАМЕ, повезаног са Комунистичком партијом.

Агенција АНА, позивајући се на полицију, извештава да су две особе приведене, а да је једна особа повређена на протесту.

Према наводима грчке агенције, у протестима су учествовали студенти и ученици који су марширали ка америчкој амбасади.

Сукоби су избили код статуе Харија Трумана. Више од три и по метра бронзана статуа Трумана, која се налази недалеко од канцеларије грчког премијера Алексиса Ципраса, редовно се налази на мети демонстраната. Више пута је вандализована или "нападана" фарбом током протеста због "америчког империјализма" у Грчкој.

У центру Атине су и у суботу одржани протести због удара на Сирију на којима се, према наводима полиције, окупило између 6.000 и 7.000 људи.

Протесте је и тада организовала грчка Комунистичка партија.

Демонстранти су се окупили на атинском централном Тргу Синтагма, а потом су се упутили ка америчкој амбасади, носећи транспаренте и узвикујући пароле против САД.

Када су стигли до амбасаде, на улици су црвеном фарбом исписали: "Американци, убице људи".

Потом су безуспешно покушали да фарбу убаце у двориште америчке амбасаде, преноси АП.

На фотографијама које је објавила америчка агенција види се како демонстранти пале америчку заставу.

САД, Британија и Француска извршиле су заједничке ваздушне ударе у Сирији због наводног хемијског напада на цивиле у Думи 7. априла у којем је најмање 40 људи погинуло.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво