Човић за РТС: Разговараћу са Вучићем о свим отвореним питањима

Драган Човић, хрватски члан Председништва Босне и Херцеговине и домаћин политичког и економског скупа у Мостару рекао је за РТС да ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем о свим темама које су остале недовршене и о томе како појачати привредну сарадњу.

Председник Србије Александар Вучић и 60 српских компанија учествоваће сутра на Међународном сајму привреде у Мостару. Данас су планирани сусрети са домаћином Драганом Човићем.

У интервјуу за РТС, Драган Човић рекао је да очекује много од сајма у Мостару и да je радостан да је на 21. сајму земља партнер Србија. 

"Једна велика захвалност председнику Вучићу који је прошле године када смо били заједно овде, прихватио да Србија буде земља партнер. То за нас значи много, ово је једна од најснажнијих у организацијском и сваком другом смислу, од броја излагача и броја земаља које учествују - сајамска манифестација општег типа", рекао је Човић.

Уз велики број излагача из Србије и БиХ, не само у економском смислу, везе које нам требају могу се најдиректније градити кроз односе и наступ Србије као земље партнера, истакао је Човић.

"Очекивања су висока а све што је до сада урађено показује да ће бити испуњено до краја", каже Човић.

Двојица чланова Председништва БиХ Иванић и Изетбеговић неће бити на сајму у Мостару. Каже да су позвани на отварање сајма у уторак ујутру, али је Младен Иванић је ван земље. Човић истиче да није инсистирао да други колега дође, да не би имали асиметрију у организацији.

"Чини ми се да ће сутра бити довољан број гостију из БиХ и свих суседа, што је пракса сајма, председник Вујановић, председник Владе Хрватске и земља партнер. Специјални гост је председник Владе Бугарске као земље која председава ЕУ", рекао је Човић.

Говорећи о сусрету са председником Србије, Човић каже да од када је упознао Вучића сарадња је изврсна и док је био у другим улогама, као и данас када је председник државе.

Разговараће се о свим темама које су остале недовршене упркос покушајима задњих годину дана да се убрза динамика решавања свих отворених питања између БиХ и Србије и како појачати привредну сарадњу. Тржишна размена се може евидентно дигнути у оба смера, сматра Човић.

"Верујем да је и на политичком плану нужност континуитет наших разговора, разговори наших чланова Председништва са председником Србије, тако и на нивоу председника влада, појединих ресорних министарстава, питање граница Србије и БиХ постаје стартешко питање БиХ и треба га окончати јер би увелико помогло и БиХ а и Србији", истакао је Човић.

О промени изборног закона у БиХ 

Једна од горућих тема у БиХ је промена изборног закона. Шеф делегације ЕУ у БиХ Вигемарк је изјавио да ЕУ нема резервни план у случају да не буде постигнут договор о промени изборног закона до почетка маја. 

Четири бошњачке странке у Сарајеву изнеле су предлог о прекомпоновању Дома народа парламента Федерације БиХ, по начелу пропорционалности у складу са пописом из 1991. године, а са друге стране Човић предлаже промену изборног закона по моделу да један народ не може бирати другом народу представнике у Дому народа и за чланове Предсеништва БиХ.

Човић каже да је остало врло мало времена - 30 дана када ће Централна изборна комисија прогласити изборе, за почетак, за прву недељу у 10. месецу ове године.

"То значи да ако желимо имати политички однос и одговорност према овом проблему онда ћемо то и решити и мислим да је све у рукама политичког Сарајева и бошњачких странка. Оне окупљене заједно са САД и господином Вигемарком али и свим другима, изградили су једно стајалиште да је ово шанса за много снажнију промену односа и када је Дејтон у питању то је велики отклон Дејтона данас то није жеља да се испоштује одлука Уставног суда о легитимном представљању народа то је потреба које се јавља већ дуже време у Сарајеву да се од Бих гради грађанска држава", рекао је Човић.

Како каже, први корак био би федерација где би постала доминантно бошњачка а онда имају и даље планове, то је неоствариво што се њега тиче.

"Верујем да с те стране једино решење које ми можемо тражити је искључиво измена изборног закона око три питања а сва су везана за одлуку Уставног суда и у прошлогодишњој и у оној пре десет година", каже Човић.

"Чалнови председништва се морају бирати на начелу да један народ другом не бира представнике, то је легитимно представљање конститутивних народа, то мора бити у клубу народа, код Хрвата, код Бошњака код Срба, никако могућност да нам Бошњаци као бројни народ бирају клубове и у клубу Срба и у клубу Хрвата али исто тако и град Мостар", закључио је Човић. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара