Орбан: Осигурали смо историјску победу

Мађарски премијер Виктор Орбан прогласио је победу пошто прелиминарни резултати парламентарних избора показују да су му бирачи дали поверење за трећи узастопни мандат, а четврти од 1998. године. Лидери мађарских опозиционих странака које су прешле цензус и ушле у парламент поднели оставке. Вучић честитао Орбану.

Коалиција Орбанове странке Фидес и мањег партнера хришћанских демократа убедљиво је славила на изборима и по свему судећи освојила двотрећинску већину, односно 133 од укупно 199 места у парламенту, преносе агенције.

"Победили смо", рекао је Орбан окупљеним присталицама, истичући да је велики одзив бирача распршио све сумње у ту победу, преноси Ројтерс.

"Осигурали смо историјску победу и створили могућност да заштитимо Мађарску", рекао је Орбан.

Према његовим речима, Мађарска још није тамо где жели да буде, али иде својим изабраним путем.

"Ићи ћемо тим путем заједно", навео је Орбан. Захвалио је бирачима и посебно Мађарима који живе изван Мађарске и учествовали су на изборима, што су, како је рекао, помогли да се "заштити матица".

На основу пребројаних 88,57 одсто гласова, коалиција са Фидесом на челу освојила је 48,76 одсто гласова, преноси МТИ.

На другом месту је националистичка странка Јобик са 19,74 одсто гласова и 26 мандата. Следи коалиција предвођена социјалистима са 12,19 одсто гласова и 20 мандата, ЛМП са 6,77 и ДК са 5,49 одсто гласова.

Одзив бирача је већ до 18.30, пола сата пре затварања биралишта, био високих 68,13 одсто.

Лидери опозиционих странака поднели оставке

Лидери мађарских опозиционих странака које су прешле цензус и ушле у парламент поднели су синоћ оставке након објављивања првих резултата парламентарних избора.

Како је пренела агенција МТИ, први је оставку поднео председник странке Јобик Габор Вона, а потом су то учинили и колидер странке ЛМП Акос Хадази и председништво Социјалистичке партије.

Вона је оставку поднео након објављивања прелиминарних резултата парламентарних избора, по којима је та странка освојила око 20 одсто гласова и 27 места у парламенту.

"Циљ Јобика – победа на изборима и да се присили промена у Влади – није постигнут. Фидес је победио. Победио је поново. Желели смо да овако високи излазак донесе другачији резултат, али су људи одлучили овако", рекао је Вона.

Након објаве првих резултата, оставку је поднео и Акос Хадази, колидер ЛМП, странке која је заузела четврто место и освојила 6,82 одсто гласова, односно седам мандата у парламенту.

Он је, међутим, агенцији МТИ рекао да неће вратити посланички мандат.

Оставку је понудило и председништво Социјалистичке партије, која је на изборима наступила у коалицији са странком "Дијалог за Мађарску", која је освојила треће место са 12,19 одсто гласова и 20 мандата.

Лидер социјалиста Ђула Молнар изјавио је да је странка спознала вољу бирача и да се сматра одговорним за исход избора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво