Срби у Аустрији славе Ускрс

У свим храмовима Српске православне цркве широм Аустрије, уз присуство значајног броја верника, јутрос је прослављен највећи хришћански празник Васкрс.

Служењу прве поноћне празничне Свете литургије у суботу увече присуствовало је више стотине верника у сва три храма српске православне цркве у Бечу.

У поноћ између суботе и недеље у храмовима Светог Саве, Успенија пресвете Богородице и Васкресења Христова у Бечу верници су присуствовали бдењу и пратили традиционални опход око цркве.

Слављење Васкрса почело је јутарњом Васкршњом литургијом, данас, на сам дан овог великог хришћанског празника који представља Христову победу смрти и васкрсење, а литургији је присуствовао велики број верника, пошто је, за разлику од прошле године српски Васркс пао недељу дана после католичког па деца нису била на распусту, те су наши земљаци остали у Аустрији.

Након служења Васкршње литургије подељена су васкршња јаја, а прослављање Васкрса настављено је традиционалним међусобним куцањем офарбаним васкршњим јајима поздрављањем "Христос Васкресе - Ваистину Васкресе" и празничним трпезама у кругу породице.

На трпези се нашла и традиционална васкршња печеница, коју су многи, пошто је јуче било лепо време, припремали на јавним местима предвиђеним за роштиљање у Бечу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара