Коцијас: Име да разјашњава да се не ради о грчкој Македонији

Министар спољних послова Грчке Никос Коцијас наводи да име Македонија не треба да има иредентистичке елементе већ да буде сложено са географском одредницом, да садржи придев који објашњава да није реч о грчкој области Македонија.

"Морамо да нађемо сложено име које ће изразити посебност и географски положај ове земље, а истовремено неће нашкодити ни једној страни", рекао је Никос Коцијас на промоцији књиге "Македонско питање" новинара Никоса Мерцоса, преноси агенција МИА.

Шеф грчке дипломатије наводи да патриотизам не значи негирање другој страни да буде господар своје историје, "све док је она истинита, а не фалсификована".

Наглашава да је Грчка снажна земља са дугом историјом, која не треба да се плаши да "направи компромис са једном малом државом која још није пронашла идентитет".

Коцијас је, између осталог, навео да оно што ситуацију компликује је што званично Скопље покушава да пронађе у том називу историјски идентитет на један искривљен начин, генеришући иредентизам, преноси АНА.

Према његовим речима, будуће сложено име Македоније мора да важи за све односе те државе, и у унутрашњој и међународној употреби и да буде утврђено међународним договором и променама у македонском уставу, наводи МИА.

Нова рунда грчко-македонских преговора око имена Македоније најављена је за петак, када ће се министри спољних послова Грчке и Македоније Никос Коцијас и Никола Димитров у Бечу састати са посредником УН Метјуом Нимицом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво