"Нови лист": Хрватска између ЕУ и Путина

Након што је премијер Андреј Пленковић за понедељак најавио састанак државног врха на тему евентуалног увођења санкција Русији и поновљеног позива председнице Колинде Грабар Китаровић Владимиру Путину да посети Хрватску, ситуација у тој земљи се пореди са оном, када је након више размењених нота, шефица државе у посету позвала председника Србије Александра Вучића.

Андреј Пленковић је то негирао и новинарима у Бриселу рекао да не сматра да Хрватска има неуједначену спољну политику и да на позив председнице Колинде Грабар Китаровић руском председнику Владимиру Путину треба гледати у контексту њеног континуираног дијалога с руским челником.

"Наравно да не", рекао је Пленковић одговрајући на питање постоји ли дуалност у хрватској спољној политици с обзиром на то да је Савет Европе, тело које чине шефови држава или влада земаља чланица ЕУ, оштро осудило Русију сматрајући да је врло вероватно да она стоји иза напада нервним отровом на Сергеја Скрипаља у Енглеској, а истовремено је председница Колинда Грабар Китаровић позвала Путина да посети Хрватску.

"Ми смо овде у мултилатералном телу – Европској унији. Напад какав се догодио у Солзберију је крајње неуобичајен и недопустив на територији ЕУ, чланице НАТО-а и сталне чланице Савет безбедности", рекао је хрватски премијер, пише ријечки Нови лист.

Додао је да те ствари у безбедносном погледу нико од партнера или савезница не може да игнорише.

"Зато је ова политичка порука став свих чланица ЕУ и с те стране став Хрватске је врло јасан", рекао је Пленковић, пренели су хрватски медији.

На питање да ли је позив руском председнику део тог заједничког договора који је усаглашен у ЕУ да Русија врло вероватно стоји иза напада, Пленковић је рекао да је на то питање већ одговорио јуче, када је рекао да је реч о континуитету дијалога Колинде Грабар Китаровић и Владимира Путина.

На инсистирање новинара да се понавља сличан образац попут онога када је влада размењивала дипломатске ноте са Србијом, а онда је уследио позив председнику Србије да посети Хрватску, Пленковић је одговорио да нема обрасца.

"Нема обрасца. Постоји разговор који се одвио јуче и састанак који се догодио синоћ. Ја сам овде у име хрватске владе као и сви други шефови држава или влада исказао солидарност и немам никаквих дилема око тога јесмо ли направили добро јер то је једино што се у таквој ситуацији може учинити", рекао је хрватски премијер.

Пленковић је, наиме, ноћас у Бриселу, најавио да ће се у понедељак састати државни врх како би размотрио начин на који ће Хрватска исказати солидарност са Великом Британијом.

Упитан да ли ће на састанку бити хрватска председница, Пленковић је рекао да ће се с њом чути данас.

"Разговараћемо. Колико схватам она има обавезу одласка у Карловачку жупанију. Чућемо се данас и договорити састанак", рекао је Пленковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво