Димитров и Коцијас за компромис поводом имена

Шефови дипломатија Македоније и Грчке, Никола Димитров и Никос Коцијас, поручили су у Скопљу да улажу напоре да се за ново име те бивше југословенске републике пронађе компромисно решење, које ће обезбедити мир и стабилност и које никога неће понизити.

Димитров је, на заједничкој конференцији за новинаре са грчким колегом, рекао да се мора пронаћи решење које неће никога понизити и које ће отворити врата будућности.

Навео је да је са Коцијасом имао добар разговор у коме је доминирао спор око имена и будућих односа двеју држава, пренео је портал АлсатМ.

"Заједнички интерес је пронаћи решење овог дугогодишњег проблема. Питање траје дуго, трудимо се да изградимо поверење и уклонимо предрасуде које и даље постоје. С друге стране, постоји жеља да разговарамо и пронађемо решење", рекао је Димитров.

Најавио је да ће са Коцијасом поново разговарати наредне седмице у Бечу, чему ће посредовати изасланик УН Метју Нимиц.

Протест у Скопљу против промене имена

Иначе, сусрете шефа грчке дипломатије Никоса Коцијаса са македонским државним врхом прате демонстрације грађана који се противе промени имена Македоније.

Протесте је организовало више македонских удружења испред зграде Министарства спољних послова.

Они носе транспаренте са натписима: "Македонија за Македонце", "Стоп дискриминацији", "Стоп преговорима", "Стоп холокаусту против Македонаца"...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи