НАТО и ЕУФОР уступају БиХ снимке области са минама

У Сарајеву је потписан Меморандум о разумевању између ЕУФОР-а, штаба НАТО-а у том граду и Министарства цивилних послова БиХ, којим ће овом Министарству бити уступљено око 800 снимака како би се помогло у проналажењу и уклањању око 120.000 нагазних мина.

Снаге НАТО-а и Европске уније предаће властима БиХ снимке из ваздуха направљене после сукоба деведесетих година, који ће бити коришћени за потребе уклањања мина које још увек постоје у БиХ.

Меморандум су потписали министар цивилних послова БиХ Адил Османовћ, командант ЕУФОР-а Антон Валднер и командант НАТО штаба у Сарајеву Роберт Хјустон.

НАТО је направио снимке са скоро 50 локација на којима има мина или других експлозивних направа.

Ти снимци прешли су у посед ЕУФОР-а који је преузео мировну мисију НАТО 2012. у Босни.

Османовић је рекао да ће уступањем снимака бити омогућен бољи увид у ситуацију на подручјима контаминираним минско-експлозивним средствима заосталим из рата, преноси Фена.

Од 1995. погинуло је више од 600 људи, а преко 1.700 повређено од мина у периоду, саопштио је Центар за уклањање мина БиХ.

Тренутна величина мински сумњиве опасне површине у БиХ износи 1.061,32 квадратних километара или 2,2 посто укупне површине земље, а процена је да је минама и касетном муницијом угрожено 129 градова, односно општина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи