Путин са Грабар Китаровићевом о стању на Балкану

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, која му је још једном честитала на победи на председничким изборима и потврдила позив да посети Хрватску, саопштила је прес-служба Кремља.

Колинда Грабар Китаровић је, иначе, како су раније пренели хрватски медији, била прва председница једне европске земље која је Путину честитала избор за председника.

"Председници Путин и Грабар Китаровићева разговарали су телефоном. Хрватска челница честитала је Путину победу на председничким изборима и потврдила позив Путину да посети Хрватску у термину прихватљивом за обе стране", каже се у саопштењу Кремља.

Наводи се да су лидери двеју држава такође разменили мишљења о разним аспектима билатералне сарадње, узимајући у обзир резултате посете хрватске председнице Русији у октобру прошле године, посебно интензивирање трговинских и привредних односа.

"Разговарало се и о неким питањима на међународном плану, укључујући стање на Балкану", наводи се у сопштењу Кремља.

Загребачки Вечерњи лист подсећа да је председница Грабар Китаровић у посети Русији била у октобру прошле године, што је уједно била прва званична посета једног хрватског председника тој земљи од 2009. године, а кључни циљ је био нови замах односима који су годинама били запуштени.

Посета се одржала у години када је обележена 25. годишњица дипломатских односа између Руске Федерације и Хрватске.

Након састанка с Грабар Китаровићевом, Путин је истакао да је Хрватска важан партнер Русије у Европи и на Балкану, а председница је рекла да Хрватска, као одговорна чланица ЕУ и НАТО-а, али и земља која уважава међународни значај Русије, жели да дâ нови замах билатералним односима на темељима једнакоправности и међусобног уважавања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво