Македонија, Груевски и Ахмети осумњичени да су "минирали" попис становништва

Некадашњи коалициони партнери у македонској влади, Никола Груевски и Али Ахмети осумњичени су да су "минирали" попис становништва у Македонији 2011. године, како би сакрили неповољно демографско и економско стање, саопштило је Специјално тужилаштво у Скопљу.

Тужитељка Специјалног тужилаштва Фатиме Фетаи навела је да су тадашњи лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и шев Демократске уније за интеграције Али Ахмети осумњичени за злоупотребу службеног положаја јер су утицали да пропадне попис становништва 2011. године, јављају скопски медији.

Последњи попис становништва у Македонији одржан је 2002. године, непосредно после конфликта и потписивања Охридског споразума. Од тада, сваки покушај да се огранизује нови попис распршио се у облаку политичких игара и спекулације какве би последице резултати могли имати по будућност Македоније.

Фетаи је рекла да су Груевски и ахмети проценили да би им објављивање резултата пописа нанело "огромну штету", па су се на опструкцију одлучили вођени "личним интересима и жељом да остану на власти".

"Како би избегли одговорност, саопштењима и иступима у средствима јавног информисања, тврдили су да је процес праћен техничким проблемима и неспособнишћу институција", рекла је Фетаи.

Влада, чију су окосницу чинили ВМРО-ДПМНЕ и Ахметијева странка су у парламенту добили подршку за укидање закона о попису.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво