Пуповац: Влада треба да уклони знамења која вређају жртве

Лидер СДСС-а и посланик у Сабору Милорад Пуповац изјавио је да очекује да актуелна влада уклони сва знамења која се могу видети у Хрватској која "вређају спомен на жртве и величају поражену злочиначку идеологију", као и да школе развију адекватне програме којима ће се дистанцирати од таквих политика и да истовремено деца знају шта се дешавало у логорима у тој држави.

Милорад Пуповац је рекао да СДСС за то не тражи никакве гаранције нити мисли да треба да их тражи.

"То је императивно, то је цивилизацијско питање. Хрватска је имала антифашистички покрет и поражене квислиншке снаге. Не можемо сада допустити да се о њима говори више него о онима који су донели слободу Европи, па и Хрватској", рекао је Пуповац за загребачку Н1 телевизију.

Указао је и да очекује да се до комеморације 22. маја формира Савет меморијалног подручја Јасеновац, као и да се донесу планови измене поставки које не показују све страхоте тог злочиначког логора смрти.

Очекују, додао је Пуповац, и да се настави истраживање и обнова Старе Градишке, куле која је била један од неколико логора.

"Очекујемо да влада уклони она знамења која било где у Хрватској могу да вређају спомен на жртве и величају поражену злочиначку идеологију, да школе развију адекватне програме којима ће се дистанцирати од таквих политика, а истовремено да деца знају што је било у низу логора ове државе", рекао је Пуповац одговарајући на питање шта очекује да ће премијер Андреј Пленковић предузети, након што је Комисија за суочавање с прошлошћу окончала рад.

Пуповац је навео да је пре свега реч о поштовању жртава геноцида, Холокауста почињеног према Јеврејима, Србима, Ромима, према слободним људима који су се противили методама и политичи усташке државе Анте Павелића.

"Очекујемо да се не вређа сећање на те жртве, а најмање обнављањем симбола те државе и прављењем изузетака и покривања чињенице да су неки који су се борили у рату деведесетих носили обележја усташке Павелићеве државе, да се сада за њих ствара уставно изузеће. То не иде с поштивањем жртава и осудом тог режима", навео је Пуповац.

Што се тиче погинулих припадника ХОС-а и њихових права, истакао је Пуповац, она су регулисана законом. 

"Они имају право на потпуни пијетет и то тако треба да буде. То је законом решено, као и друга права која произлазе на основу статуса бранитеља. Треба од тога одвојити знамења усташког покрета. То је нешто што треба ова држава и влада да учине, када то нису урадиле раније владе. Мишљење Комисије (за суочавање с прошлошћу) иде против Уставног суда", рекао је Пуповац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво